A megszorítások ellen lázadnak az olaszok

Vágólapra másolva!
A rendőrökkel és egymással is összecsaptak az olasz kormány megszorításai ellen tünetők szombaton. Több olasz városban is megmozdulások voltak, szerdától Rómában is megpróbálják megbénítani az életet.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány megszorító intézkedései ellen tartottak tüntetést szombaton az ország számos városában a Forconi mozgalom szervezésében, és a tiltakozók több helyütt összetűztek a kivezényelt rendőrökkel.

Torinóban diákok festékes zacskókkal dobálták meg a rendőröket. Rómában az Európai Unió képviselete elé szélsőjobboldali tüntetők vonultak fel nemzetiszínű álarcban, kötéllel a nyakukban, és letépték ott az unió zászlaját.

Velencében a vasútállomásnál a rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétválasszák a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali tüntetőket. Tucatnyi rendőr könnyebben megsérült, és két tüntetőt őrizetbe vettek. A lagúnák városában a tüntetések miatt le kellett zárni egy új hidat két sziget között.

Flavio Zanonato gazdaságfejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, hogy a helyzet nagyon nyugtalanító, mert a megmozdulások a társadalom rendkívül rossz közérzetét fejezik ki. A kormánynak sietnie kell, hogy ismét fellendítse az országot - mondta.

Olaszországban az utóbbi napokban ismét összetűzések voltak a Forconi mozgalom tüntetésein. A mozgalom a kormány politikája ellen tüntető parasztokat, kereskedőket és kamionosokat fogja össze. Szerdától Róma belvárosába közlekedésbénító demonstrációt terveznek, amelyen követelik majd az egész politikai elit távozását és előre hozott választások kiírását.