Az orosz külügyminiszter szerint provokátorok állnak a kijevi tüntetők mögött

Vágólapra másolva!
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy tévéinterjúban úgy fogalmazott: nincs kétsége afelől, hogy az ukrajnai tüntetéseket provokátorok irányítják. Szerinte az EU-társulásból való kihátrálás is teljesen normális döntés volt az ukrán vezetés részéről.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov szerint a Nyugat elvesztette realitásérzékét Ukrajna vonatkozásában. Az orosz külügyminiszter egy szombati tévéinterjúban úgy ítélte meg, hogy az ukrajnai tömegtüntetéseket valójában provokatőrök mozgatják. "Olyan méretűek a tüntetések és olyan kemény jelszavak harsognak, mintha legalábbis a kormány a lakosság akarata ellenére hadat üzent volna egy békés államnak" - jelentette ki Lavrov a Rosszija 24 televíziónak. Úgy vélte, hogy ez sehogyan sem egyezik bármilyen "normális emberi elemzéssel". "Nincs kétségem afelől, hogy a tömeges megmozdulások mögött provokátorok bújnak meg. Nagyon elszomorít az a tény, hogy nyugati partnereink nyilvánvalóan elvesztették valóságérzéküket" - tette hozzá.

A tömegtüntetéseket az váltotta ki, hogy a kormány röviddel az Európai Unió és Ukrajna társulási egyezményének tervezett aláírás előtt leállította az EU-társulás felkészülési folyamatát. Lavrov az interjúban megjegyezte, hogy a Nyugat reakciója erre a teljesen normális döntésre aránytalan volt, "a hisztéria határát súrolta".

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) vezetője a német Bild szombati kiadásában azt írta, hogy "milliók menetére" számít a hét végén, és "az egész világ látni fogja, hogy az ukránok már nem tudják elviselni ezt a kormányt". Az ellenzék és az elnök pénteki kerekasztal-tárgyalásáról megjegyezte: Viktor Janukovics "még mindig nem értette meg, hogy lejárt a ideje, és a kormány lemondása nélkül nem lehet visszatérni a normális viszonyokhoz".