Vágólapra másolva!
Qunuban temették el Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét. A Dél-Afrika keleti részén faluban, ahol a politikus nevelkedett, és élete vége felé visszavonultan élt, több ezren gyűltek össze.
Vágólapra másolva!

Végső nyugalomra helyezték vasárnap Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét Qunu településen, nem messze attól a helytől, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. A koporsót ágyúlövések és a dél-afrikai légierő gépeinek tisztelgése mellett helyezték a sírba. A televízióban a koporsó leengedését a család kérésére élőben már nem közvetítették.

Nelson Mandelát a fővárosban, Pretoriában katonai tiszteletadással búcsúztatták el szombaton. A koporsót szállító gép vadászgépek kíséretében repült Mthatha városba, ahol szintén katonai tiszteletadással fogadták a koporsót.

Onnan a halottaskocsi rendőri díszkísérettel hajtott be a 32 kilométerre lévő kis, elszórt házakból álló faluba, Qunuba. A falusiak és az ország minden tájáról odaérkező vendégek énekkel - először a nemzeti himnusz eléneklésével -, tánccal fogadták a menetet.

Nelson Mandela koporsóját Qunuba vitték Forrás: AFP/Odd Andersen

Nelson Mandela temetése egy vallási énekkel indult. A 95 éves korában, december 5-én elhunyt Mandelát az állam költségén, a katonai pompát és a hagyományos törzsi rítust vegyítve temetik el családi birtokán.

Nem okozhatnak neki csalódást

A temetésen a családtagokon és az állami vezetőkön kívül több neves külföldi vendég is jelen van. Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke arra szólított fel Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök vasárnapi búcsúztatásán, hogy tartsák életben Mandela örökségét, ne okozzanak neki csalódást. "A szabadság felé vezető utad elérkezett végcéljához, a mi utazásunk azonban folytatódik. Folytatnunk kell egy olyan társadalom felépítését, amelyen te is dolgoztál. Életben kell tartanunk az örökségedet" - mondta az elnök.

"Dél-Afrikának tovább kell növekednie, nem okozhatunk neked csalódást" - folytatta az elnök, hozzátéve, hogy "ma megfogadjuk, hogy folytatjuk a tolerancia és a sokszínű társadalom előmozdítását, egy olyan Dél-Afrikai létrehozását, amelyet mindannyian magunkénak érezhetünk".

A szertartáson a dél-afrikai meghívottak mellett számos külföldi vendég is részt vett. A CNN szerint például Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető is a vendégek között van. De elment többek között Lionel Jospin egykori francia miniszterelnök, Alain Juppé volt francia külügyminiszter, Károly herceg brit trónörökös és Richard Branson brit milliárdos is. A szervezők mintegy 4500 emberre számítanak.

A szűkebb körben rendezett ceremónia jóval meghittebb volt a keddi johannesburgi gyászszertartásnál, amelyen Barack Obama amerikai elnök a 21. század utolsó nagy felszabadítójának nevezte Mandelát. Az apartheid elleni küzdelem jelképének számító politikus régi cellatársa és barátja, a 83 éves Ahmed Kathrada vasárnapi búcsúbeszédében hangoztatta: "láttam a kórházban egy gyámoltalan embert, aki árnyéka volt egykori önmagának és azután megtörtént az elkerülhetetlen. Az életem kiüresedett, nem tudom többé, hogy kihez forduljak".

Nandi Mandela, az elhunyt egyik unokája nagyapja érdemeit méltatta. "Azokat a történeteket szerette, amelyek hallatán saját magán nevethetett. Ugyanakkor nagyapaként szigorú és fegyelmezett is volt, ezzel készített fel minket az életre" - vélte Nandi. "Hiányozni fogsz, nagypapa. Hiányozni fog a kemény hangod, amikor elégedetlen vagy velünk, hiányozni fog a nevetésed..." - mondta az unoka.