Emberi fogyasztásra alkalmatlan lóhúst hoztak forgalomba

Vágólapra másolva!
El kellett volna égetni a lovak tetemét, de a banda meghamisította a dokumentációt, majd eladta a húst.
Vágólapra másolva!

Emberi fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánított lóhússal üzletelő bűnszövetkezetre csapott le hétfőre virradóra a rendőrség Franciaország 11 megyéjében és vett őrizetbe 21 gyanúsítottat. A lovakat - még élve - laboratóriumok használták: antitesteket termeltettek szervezetükkel egyebek közt veszettség és tetanusz elleni szerekhez.

Az állatokkal idővel végeztek, tetemükön pedig feltüntették, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ezt a dokumentációt hamisította emberi fogyasztásra alkalmasra az állatorvosokból és informatikusokból álló bűnszövetkezet, majd pedig eladta a lóhúst.

A marseille-i ügyészség közölte: nincs bizonyítéka arra, hogy a hús mérgező lenne, de arra igen, hogy emberi fogyasztása alkalmatlannak nyilvánították a laboratóriumok, melyek - az ügyészség szóhasználata szerint - áldozatok az ügyben.

A laboratóriumi lóhúsból nemcsak francia asztalokra jutott, a banda exportált is. Az ügyészség közölte, hogy több országba is került a termékből, de csupán Spanyolországot említette név szerint. A nyomozás eddigi eredményei szerint legalább száz ló végezte tányérokon megsemmisítő telepek kemencéi helyett.