Kim Dzsong Un eltörölte Észak-Korea múltját

Vágólapra másolva!
Törölték a hivatalos észak-koreai hírügynökség anyagainak 99 százalékát.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea törölte állami hírarchívumának 99 százalékát – írja a brit Telegraph. Hétfőn nagyjából 35 ezer cikk tűnt el a koreai állami hírügynökség archívumából, hasonló sorsra jutott az országot vezető munkáspárt lapjának 20 ezer cikke is.

A lépés eredményeként a hírügynökség archívumában októberi a legrégebbi cikk, korábbról csak néhány cikk maradt fent, amelyek Kim Dzson Un tetteiről szólnak. Az ország nagy eseményeiről szóló híradások is megsemmisültek, így például nem maradt meg egyetlen anyag sem a 2011-ben elhunyt korábbi vezetőről, Kim Dzsong Ilről sem.

A hírügynökség angol, spanyol kínai és japán anyagait is törölték, sőt a KCNA a Google találati listáiról is törölte magát. A Telegraph által megszólaltatott szakértők értetlenül állnak a helyzet előtt, és valószínűsítik, hogy Csang Szung Taek múlt heti kivégzése indíthatott el lavinát, ami a híranyagok törléséhez vezetett.

Csangot, Kim Dzsong Un nagybátyját államellenes bűncselekményekkel, korrupcióval és „romlott” viselkedéssel vádolták. Utóbbi alatt többek között azt értették, hogy Csangot állítólag gyakran látták nőkkel szórakozni és drogokat használni.