Meghalt a nagy vonatrabló

Vágólapra másolva!
Elhunyt Ronald "Ronnie" Biggs, minden idők leghíresebb vonatrablásának főszereplője. A 84 éves egykori bűnözőt egy londoni idősotthonban érte a halál.
Vágólapra másolva!

Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg egy tilosra váltott jelzővel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió fontot emelt el. A 120 postazsák tartalma mai értéken legalább 40 millió fontot (15 milliárd forintot) érne.

Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghírhedtebb bűncselekménye során, de Jack Millst, a postavonat mozdonyvezetőjét szinte nyomorékká verték. Mills soha nem épült fel teljesen sérüléseiből, és nem is tudott többé mozdonyvezetőként dolgozni. Fehérvérűségben hunyt el 1970-ben, 64 éves korában, de családja szerint betegségéhez és halálához nagymértékben hozzájárultak elszenvedett sérülései is.

A banda még a vonatrablás évében lebukott, és Biggs harminc évre szóló ítélettel vonult be a dél-londoni Wandsworth kerület hírhedten kemény börtönébe. Itt azonban nemhogy harminc, de másfél évet sem húzott le: 1965-ben - a klasszikus módszerrel, összefont kötélhágcsón, az ablakból leereszkedve - megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel a brazíliai Rió de Janeiróban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított.

Ronald Biggs pózol saját körözési plakátjával 1994-ben Forrás: AFP

Biggs jó országot választott, Brazíliában ugyanis többszörös védelmet élvezett a meg-megújuló brit kiadatási igényekkel szemben. A két ország között nem volt kiadatási egyezmény, és Biggsnek gyereke is született, márpedig a brazil törvények egyenesen tiltották a kiskorúakat nevelő gyanúsítottak kiadatását külföldi államoknak.

Egészségi állapota azonban kora haladtával megrendült, időközben fia is nagykorú lett, ráadásul a zsákmányolt pénz is elfogyott, így 2001-ben Biggs úgy döntött: elég a bujdosásból, hazatér.

Az öreg bűnözőnek a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt - a hazatérésről szóló exkluzív sztori fejében - magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő (RAF) egyik támaszpontján szállt le.

A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs - aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie - hazautazása után ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban abbahagyta.

Egészségi állapotára tekintettel mindazonáltal Jack Straw, az akkori munkáspárti brit kormány igazságügy-minisztere 2009 augusztusában hozzájárult Biggs feltételes szabadon bocsátáshoz. Az akkori sajtóbeszámolók szerint az idős elítélt halálán volt, többszörös agyvérzéssel és tüdőgyulladással kezelték. Emellett túlélt két kisebb szívrohamot, bőrrákban is szenvedett és folyamatos gondoskodásra szorult.

Ronnie Biggs állapota azonban kiengedése után látványosan javult, és bár szélütései miatt beszélni nem tudott és kerekesszékben közlekedett, az elmúlt években többször látták futballmeccseken, karácsonykor pedig rendszeresen Télapónak öltözve szórakoztatta unokáit.

Utoljára idén márciusban mutatkozott nyilvánosan, egykori bűntársa, a vonatrablásban szintén részt vett Bruce Reynolds temetésén.

Biggs két éve könyvet írt a vonatrablásról, és ebben külön kitért a mozdonyvezetővel történtekre. "Bocsánatot kérek Mr. Millstől, családjától és mindenkitől, akire bármilyen módon hatással voltak az 1963. augusztus 8-án, csütörtökön történtek. Semmi olyasmit nem tudok azonban mondani vagy tenni, ami visszaforgathatná az óramutatót ... bármennyire szeretném is" - vallott könyvében a vonatrabló.

Biggs ugyanakkor adós maradt a válasszal a bűncselekményt azóta is övező számos kérdésre. Nem fedte fel például, hogy a bandatagok közül ki támadta meg a mozdonyvezetőt; azt mindig is tagadta, hogy ő lett volna a felelős Mills súlyos bántalmazásáért.

A Nagy Vonatrabló békében tölthette utolsó éveit: a halál az észak-londoni Carlton Court nyugdíjasotthonban érte szerda hajnalban.

Ronnie Biggs közös dala a Sex Pistolsszal