Egyszerűen Ferenc

Ferenc pápa
Ferenc pápa üdvözli az összegyűlteket heti rendes audienciáján, a vatikáni Szent Péter téren 2013. április 10.
Vágólapra másolva!
Egyszerű a neve, egyszerű életet akar, egyszerű problémákra próbál egyszerű válaszokat adni, mégis teljesen felforgatta a katolikus egyházat alig háromnegyed év alatt. Mi újat mutatott Ferenc pápa és hogyan tette népszerűvé a katolikus egyházat?
Vágólapra másolva!

Amikor március 13-án, hosszú napok várakozása után végre felszállt a fehér füst a Vatikánban, és kilépett a nyilvánosság elé XVI. Benedek utódja, legalább akkora érdeklődés övezte a személyét, mint a nevet, amelyet választott magának. Amikor kiderült, hogy az argentin Jorge Mario Bergoglio Ferencként lesz majd Róma püspöke, azonnal egy számot próbáltunk aggatni a neve mellé, hiszen a Jánosok, Benedekek, Kelemenek és Piuszok után magától értetődőnek tűnt, hogy az új pápa is beáll majd valahová a sorba. Hamar kiderült azonban, hogy Ferenc csak Ferenc, mindenféle sorszám nélkül, majd a színre lépésének a pillanatától azt is lehetett sejteni, hogy egy formabontó pápaság kezdetének vagyunk a tanúi, és nemcsak azért, mert 600 éve most először fordult elő, hogy a hivatalban lévő pápa mellett egy nyugdíjas pápája is van a katolikus egyháznak XVI Benedek személyében.

Címlapra került Forrás: AFP

Kultúrharc helyett együttérzés

Az elmúlt kilenc hónapban Ferenc pápa PR-osokat és marketingeseket megszégyenítő tehetséggel képviselte példaképének, Assisi Szent Ferencnek a hitvallását, tetteivel és megnyilatkozásaival egymás után ejtette ámulatba a világ katolikusait és nem katolikusait egyaránt. Egyszerre idézte meg a jézusi alázatot és simult bele a 21. századi valóságba. Eddigi munkásságának a visszhangjáról sokat elárul, hogy az év embere a Time magazinnál, és az Egyesült Államok egyik legjelentősebb melegmagazinjánál, az Advocate-nél is.

Ferenc pápa nagyon ügyesen kiszakította magát abból a távolságtartásból, amelyben térdig gázolt a II. János Pál, majd XVI. Benedek vezetésével a doktrínákat a középpontba helyező katolikus egyház. Többször is figyelmeztetett, hogy nem lehet mindig csak az abortusz, a melegházasság vagy a fogamzásgátlás témáit boncolgatni, de ráérzett arra is, hogy a híveket szétfeszítik ezek a kérdések, így megadta rájuk a maga válaszait.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni eddigi pápai munkásságát, valószínűleg a melegekre vonatkozó, joggal a legidézettebb megjegyzése lenne a legtalálóbb. „Ha egy homoszexuális ember jó szándékú, és istent keresi, ki vagyok én, hogy elítéljem?” – mondta az újságíróknak a júliusi brazíliai útja után a hazafele tartó repülőúton.

Ferenc pápának volt egy találó és szívhez szóló üzenete mindenkihez, aki előtt elődei bezárták az egyház kapuját. Az egyház tanításaira hivatkozva jelentette ki, hogy a homoszexuális embereket nem kiközösíteni, hanem integrálni kellene a társadalomba. A szegénység vagy a nemi erőszak miatt abortuszt fontolgató várandós nőkről azt mondta: „ki maradhat szenvtelen ilyen fájdalmas helyzetek láttán?” És nem hagyta szó nélkül a 21. század valóságának egy másik fontos jelenségét, azt, hogy az elvált, és esetleg újra házasodott emberek köztünk élnek. Ezektől a katolikusoktól megtagadja az egyház az áldozást, de jött Ferenc pápa, és kijelentette, hogy ez a fontos egyház rituálé „nem a tökéletesek jutalma, hanem a gyengék erős gyógyszere és tápláléka”.

A pápa áldást oszt a Szent Péter téren Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Ferenc pápa igazából ugyanazokat a válaszokat adja a híveket feszítő kérdésekre, mint az elődei csak éppen egészen más tálalásban, és ezzel máris milliókhoz vitte közelebb a katolikus egyházat. Szó sincs továbbra sem a nők pappá szenteléséről, a melegek házasságáról vagy az abortusz könnyítéséről, hiszen az egyház tanításai nagyon is világosak ezekben a kérdésekben, és Ferenc pápa minden alkalommal, amikor ezek a témák szóba kerülnek, világossá teszi, hogy az alapvető hitelvekből ő sem enged. De egyben elismeri, hogy ezek jogos és érvényes kérdések, ki lehet beszélni őket, mindeközben odafigyel, hogy a számára fontos üzenetek is átmenjenek.

Szent Ferenc mutatja az utat

A november végén nyilvánosságra hozott az Evangélium öröme (Evangelii Gaudium) című apostoli buzdításának a legfontosabb következtetése volt, hogy "nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak". Assisi Szent Ferenc szellemiségét megidézve szólította fel a világ vezetőit, hogy tegyenek valamit az egyre növekvő szegénység és egyenlőtlenség ellen, a kapitalizmust pedig az új zsarnokságnak nevezte. Ezek után többen ráaggatták a marxista címkét, de a La Stampa olasz napilapnak erre is frappáns választ adott: „a marxista ideológia helytelen. De életem során sok marxistával találkoztam, aki jó ember volt, így nem érzem sértve magam.”

A pápa eddigi legütősebb mondatai

„Megteremtettük az eldobhatóság kultúráját, amelyben már maguk az emberek is fogyasztási áruk: használják, majd eldobják őket.”

„Az egyház olyan, mint egy tábori kórház. A legfontosabb feladatunk, hogy ellássuk a sebesülteket. Egy vérző embert nem a koleszterinszintjéről kell kérdezni.”

„Hogy lehet, hogy manapság az a hír, ha két pontot esik a tőzsde, viszont az nem hír, ha egy idős hajléktalan megfagy az utcán?”

„Inkább látnék egy zúzódásokkal teli, szenvedő, piszkos egyházat, amely kint van az utcán, mint egy olyat, amelyik egészségtelen, mert be van zárva, és mert makacsul ragaszkodik a saját biztonságához.”

„A női géniuszra szükség van mindenütt, ahol fontos döntések születnek.”

Bár az eddigi írásai és kijelentései alapján Ferenc pápa szerint a szegénység nem jótékonysági kérdés, hanem inkább társadalmi igazságossági probléma, azért a karitatív munkát sem hanyagolja el. Felrázta például a 800 éve működő vatikáni főalamizsnás hivatalát, amelyek az élére egy energikus lengyel érseket, az 50 éves Konrad Krajewskit nevezte ki azzal a megjegyzéssel, hogy akár el is adhatja az íróasztalát, sok időt úgysem fog az irodájában tölteni, hiszen ki kell mennie a világba, mert a Vatikán falai mögött hiába keresi a szegényeket.

A főalamizsnás munkáját annyira a szívén viseli a pápa, hogy a segélykérő levelek mellé rendszeresen mellékel utasításokat. Legutóbb nagyon eredeti ötlettel állt elő: karácsonyra egy kommunikációs segélycsomagot állított össze a szegényeknek felbélyegzett borítékkal, metrójeggyel és telefonkártyával, hogy tartani tudják a kapcsolatot a szeretteikkel. Ezt a gesztust korábban a Lambedusánál hajótörést szenvedő afrikai bevándorlók is megtapasztalhatták: októberben a pápa nekik is telefonkártyákat küldött, hogy felhívhassák a hozzátartozóikat. Ferenc nagy híve a személyre szabott segítségnyújtásnak is: októberben kétszáz eurót küldött egy asszonynak, aki levélben panaszolta el neki, hogy kirabolták.

Természetesen nemcsak a pénz, hanem a szavak erejében is hisz, ezért rendszeresen telefonálgat a bajba jutott híveknek. Így kapott pápai vigasztalást Michele Ferri, akinek lelőtték a bátyját, és elképzelhetetlennek tartotta, hogy megbocsásson a gyilkosainak, vagy a 19 éves Stefano Cabizza, aki a pályakezdés buktatói miatt érzett aggodolamból írt levelet a pápának.

Ferenc pápa megcsókolja egy fogvatartott lábát az egyik fiatalkorúak börtönében tartott mise után Forrás: AFP/Osservatore Romano

A tündérmesékre éhezők már meg is alkották a maguk történetét, amelyben Ferenc pápa álruhában járja Róma utcáit, hogy segítsen a szegényeken, de Konrad Krajewski ezt határozottan cáfolta. Ő azonban a pápa nevében rendszeresen felbukkan ott, ahol segítségre van szükség.

Beszállt a nehézsúlyú meccsekbe is

A szegények felkarolása kétségtelenül nemes, bár nem túl kockázatos vállalkozás Ferenc részéről, de nem vonakodott attól sem, hogy a rázósabb vatikáni ügyekhez és intézményekhez is hozzányúljon. Például a Vatikáni Bankhoz és a vatikáni pénzügyekhez, amelyekre az elmúlt években egyre többször vetült a korrupció és a pénzmosás árnyéka.

A megválasztása után nem sokkal a bank ügyeinek az átvilágítására külön bizottságot nevezett ki, amely aztán egy független auditáló cégnek adta át a feladatot. A Vatikáni Bank 125 éves fennállása óta idén először hozta nyilvánosságra az éves jelentését. A pápai elszámoltatás eddigi egyik legnépszerűbb lépése volt, hogy Ferenc felfüggesztette tisztségéből a limburgi püspököt, aki eurómilliókat szórt el különböző luxusberuházásokra.

Eddig erőfeszítéseinek az eredményeit azon is le lehet mérni, hogy a korrupcióellenes lépéseivel már a maffiát is magára haragította. „Ha a maffiafőnökök meg tudnák buktatni, egy percig sem haboznának” – mondta az évek óta egy calabriai bűnszervezettel küzdő ügyész.

Ferenc felrázta kicsit a Vatikánt is. Egy nyolcfős bíborosi tanácsot nevezett ki azért, hogy közösen átrágják magukat az egyházat érintő problémákon, és új arcokkal töltötte fel a kúriát is. XVI. Benedek szentszéki államtitkárát, Tarcisio Bertonét pedig a fiatal venezuelai nunciusra, Pietro Parolinra cserélte.

Nem kellett sokat várni arra sem, hogy az új államtitkár belecsapjon a közepébe: szeptemberben egy venezuelai lapnak arról beszélt, hogy a cölibátus nem egyházi dogma, ezért akár az is előfordulhat, hogy az egyház átértékeli az ezzel kapcsolatos véleményét. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az eddig inkább csak kinyilatkoztatásokban érdekelt Vatikán hirtelen meglátta a társadalmi vitákban rejlő lehetőségeket.

Egyéb kínos ügyek sem rettentették el Ferencet. A csak G8-as csoportként emlegetett nyolcfős bíborosi tanácsa december 5-én végre összehozott egy bizottságot a papok által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására. Ha a bizottság képes lesz megvalósítani a célokat, akkor a jövőben az egyház együttműködhet a polgári hatóságokkal és az áldozatok családjaival is, és várható, hogy a szexuális visszaélések eseteit a hívők és a média előtt is kezelik majd.

Százezrek várták Brazíliában. Alig kilenc hónap alatt felrázta a híveket Forrás: AFP/Christophe Simon

Nem az atombomba kódját rejtegeti

Az egyház régóta húzódó, és nagyon érzékeny ügyeinek a rendezése mellett Ferencnek jutott ideje és energiája olyan gesztusokra is, amelyek a Vatikán távolságtartásához szokott hívek lelkét megmelengették. Előfordult, hogy egy kisfiúnak engedte át a székét, az internet pedig teljesen felbolydult, amikor november elején megjelent a kép, amelyen a pápa egy betegség miatt teljesen eltorzult fejű férfit ölelt magához a Szent Péter téren.

Egy egyedülálló kismamának felajánlotta, hogy megkereszteli a születendő gyerekét, az idén nagycsütörtökön tizenkét elítélt – köztük egy szerbiai muszlim nő – lábát mosta meg, és azzal is nagy visszhangot keltett, hogy a riói útja előtt maga vitte fel a repülőre a fekete kézitáskáját. "Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen" - mondta.

December 17-én a 77. születésnapját három hajléktalan és egy kutya társaságában ünnepelte. Ezek után érthető, hogy hívek millió várják kíváncsian, hogy mivel lepi meg őket karácsonykor, Jézus születésnapján.