Vágólapra másolva!
Januárban elhagyja Szlovákiát, és Magyarországra költözik Malina Hedvig a családjával együtt - írja a szlovákiai Új Szó. Csütörtökön tette le a magyar állampolgársági esküt. 2006-ban őt verte meg két férfi Nyitrán, amiért magyarul beszélt, később azonban ellene indult eljárás, amelyben hamis tanúzással vádolták.
Vágólapra másolva!

Felvette a magyar állampolgárságot Malina Hedvig, és 2014 elején Győrbe költözik családjával. A férje szlovák nemzetiségű, ő szlovák állampolgár maradt, de a gyerekeik szintén magyar állampolgárok lettek. Ezzel az Új Szó szerint nem az eljárás alól szeretne kibújni, hanem gyermekeit akarja megvédeni a folyamatos rendőri zaklatásoktól.

Azután döntött Szlovákia elhagyása mellett, hogy október végén az ellene folyó vizsgálatot vezető ügyész rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést pszichiátriai vizsgálatra, hogy kiderítsék, milyen elmeállapotban volt a támadás, illetve az azt követő kihallgatások alatt. "Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítenek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon" - mondta a nő, aki a magyar nagykövetségtől kért segítséget. Legutóbb hétfőre idézték be kivizsgálásra, de az elmaradt, mert az orvosszakértő véleménye szerint a nő nyomás alatt van és veszélyeztetve érzi magát.

Malina Hedvig ellen a vád hamis tanúzás. 2006-ban a szlovákiai Nyitrán az utcán verte meg két férfi, a nő - akkoriban egyetemista - állítása szerint azért, mert magyarul telefonált. A nyomozást két hét után lezárták, a tetteseket nem fogták el, viszont a nő ellen eljárás indult hamis tanúzás miatt.

Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a nyitrai verés meg sem történt, vagy nem úgy, ahogy azt Malina Hedvig elmondta. A szlovák kormány 2012 februárjában nyilatkozatban kért elnézést az ügy kezelése miatt, de az eljárás a mai napig nem zárult le.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással lesz az ellene folyó ügyészségi eljárásra az, hogy felvette a magyar állampolgárságot és elköltözik. A jelenlegi szlovák törvények értelmében aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszíti a szlovákot, ugyanakkor egyes értelmezések szerint aki ellen Szlovákiában bűnvádi eljárás van, arra ez nem vonatkozik. Malina Hedvig azt mondta, az idézéseknek továbbra is eleget tesz majd, a meghallgatásokra el fog járni, mert biztos az igazában, és ezért nem akar menekülni a vizsgálatok elől.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is nyilatkozott az ügy kapcsán. Azt mondta, Magyarország csak a kötelességét teljesíti, hogy magyar állampolgársággal és magyarországi letelepedéssel segíti Malina Hedviget és családját.