Lech Walesa a lengyelek nevében kérte ki magának Cameron bevándorlásellenes nyilatkozatait

Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök hetek óta a kelet-európai munkavállalók ellen beszél.
Vágólapra másolva!

Levélben tiltakozott David Cameron brit miniszterelnöknél a kelet-európai munkavállalókról tett kijelentései miatt Lech Walesa volt lengyel államfő és Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő - írta a keddi Financial Times. A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint a Nobel-békedíjas Walesa "irracionális és rövidlátó" magatartással vádolta Nagy-Britanniát az uniós bevándorlással szembeni, egyre szigorodó brit hozzáállás és nyilatkozatok miatt. Az egykori lengyel államfő szerint London hálával tartozik azért a szerepért, amelyet Lengyelország a kommunizmus megszűnésében játszott.

Walesa szerint a csökkenő védelmi kiadásokon túl Nagy-Britannia "hatalmas pénzeket" takarított meg, ezért nem kellene panaszkodnia azon, ha "egy kicsit költeni kell a lengyel bevándorolókra" - áll a Financial Times ismertetésében.

A brit lap értesülése szerint Kaczynski, a konzervatív lengyel ellenzék jelenlegi vezetője is hasonló tartalmú levelet írt a konzervatív párti brit miniszterelnöknek, "elfogadhatatlannak" nevezve Cameron legutóbbi nyilatkozatait a kelet-európai EU-bevándorlókkal kapcsolatban.

David Cameron az utóbbi hetekben több fórumon is "nagyon rossz döntésnek" nevezte, hogy a 2004-es EU-bővítés után a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem élt az átmeneti korlátozásokkal a Nagy-Britanniánál "sokkal szegényebb" közép- és kelet-európai új tagállamok munkavállalóival szemben.