A török miniszterelnök lecseréli a fél kormányt

Vágólapra másolva!
Hárman már lemondtak a korrupciós vádak miatt, utánuk küldött még tízet.
Vágólapra másolva!

Nagyarányú kormányátalakítást hajtott végre Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán, miután három fontos minisztere lemondott egy korrupciós botrány miatt, amelybe fiaik és más, a kormányhoz közel álló személyek keveredtek. Erdogan a húszfős török kabinetből összesen tíz miniszter leváltását jelentette be az éjjel.

A már lemondott gazdasági, belügy-, valamint környezetvédelmi és várostervezési miniszter mellett a kormányfő menesztette az Európai Uniós ügyek miniszterét, Egemen Bagist - akinek neve szintén felmerült a korrupciós botrányban -, és három olyan tárcavezetőt, akik indulnak a márciusban esedékes polgármester-választásokon. Törökország legnagyobb városaiban az este ezrek tüntettek Erdogan lemondását követelve.

Megvádolták a tárcavezetők fiait

A múlt hét végén huszonnégy ember ellen emeltek vádat és helyezték előzetes letartóztatásba őket egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében, köztük volt a gazdasági és a belügyminiszter fia is. A miniszterelnökre is árnyékot vető korrupciós botrány középpontjában egy nagy állami bank, a Halk Bankasi áll, amelynek vezérigazgatója ellen korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt emeltek vádat.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét. Erdogan 2002 óta irányítja az országot egy iszlamista-konzervatív kormány élén, s a korrupcióellenes küzdelem hősének kiáltotta ki magát és pártját.

A rendőrség gazdasági bűnözés elleni igazgatóság által levezényelt nagyszabású korrupcióellenes művelet az ország vezetői számára is váratlan volt. A hatalom, amelyet súlyosan érint e botrány négy hónappal a helyhatósági választások előtt, válaszcsapásként tisztogatási kampányt indított a rendőrség soraiban. A kedd óta elbocsátott mintegy ötven tisztnek "hatalommal való visszaélést" vetette szemére a kormányfő, arra hivatkozva, hogy nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról.

Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc áll. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik, ami az egymással szembeni ellenséges lépésekben nyilvánul meg. A török rendőrség és igazságszolgáltatás magas rangú tagjai között Gülen számos hívét megtalálni. A 2002 óta hatalmon lévő Erdogan sok szavazatot köszönhetett a tekintélyes hitszónoknak.