Áram nélkül karácsonyoznak Angliában

Vágólapra másolva!
A hatalmas vihar miatt több folyó megáradt az ország déli részén, több tízezer lakásban nincs áram. Dühös utasok rekedtek a Gatwicken.
Vágólapra másolva!

Több ezer ember maradt áram nélkül karácsony reggelén Anglia déli részein, több településen pedig árvízzel is küzdenek. Surrey-ben és Dorsetben sok embert ki kellett telepíteni az éjszaka.

Több utas a Gatwick repülőtéren ragadt, mivel az áradások tönkretették a repülőtér áramellátását. Több mint harminc járatot töröltek. Karácsony első napján mintegy kilencven járatnak kellene elindulnia Gatwickről, de az áramkimaradások miatt bizonytalan a felszállsáuk. Az utasokat arra kérik, hogy indulás előtt érdeklődjenek a légi társaságoknál. Az utasok a BBC-nek kaotikus állapotokról számoltak be, nem kaptak megfelelől felvilágosítást, és végül a rendőröknek kellett lecsendesíteni a repülőtéren ragadt embereket.

A keddi vihar miatt csaknem 75 ezer lakás karácsony első napján is áram nélkül van még.

Hétfőn és kedden 145 kilométer/órás sebességű széllökések kíséretében vonult át a vihar Anglián és Franciaországon. Angliában öt ember életét követelte a vihar: ketten megáradt folyóba fulladtak, hárman pedig közlekedési balesetben haltak meg. Devonban meghalt egy férfi, miután a Lemon folyóba ugrott, hogy megmentse a kutyáját. A 46 éves férfit kórházba szállították, de az életét nem tudták megmenteni. A kutya túlélte.

Dél-Franciaországon a vihar éjjel söpört át, s mivel emiatt újabb háztartásokban szűnt meg az áramellátás, szerda reggel már mintegy 120 ezer háztartásban nem volt áram. Kedden este 82 ezer fogyasztó ünnepelt sötétben, ami lényes csökkenés a reggeli 285 ezerhez képest. A szolgáltató azt reméli, hogy a szerdai nap végére 90 százalékban helyre tudják állítani az áramellátást. Az ítéletidő fennakadást okozott a nizzai repülőtér forgalmában is.