Kitisztítják Európa afrikai kapuját

Vágólapra másolva!
Egy múlt heti videó irányította a figyelmet a túlzsúfolt lampedusai menekülttáborra.
Vágólapra másolva!

Olaszország fejleszteni fogja a lampedusai menekülttábort, amelyre egy múlt héten bemutatott videó irányította rá a figyelmet az országban – írja a BBC. A titokban készült felvétel borzasztó higiéniai állapotokról árulkodik, és az látszik rajta, hogy télen, a társaik előtt vetkőztetik le a menekülteket, hogy aztán slaggal fertőtlenítsék őket (ebben a cikkben nézheti meg a videót).

Enrico Letta olasz miniszterelnök azt mondta, sokkolták a felvételek, amelyek hatására alaposan megvizsgálná a menekültekre vonatkozó törvényeket. A menekülttábor túlzsúfolt, egy év alatt háromszorosára nőtt lakói száma (főleg a szíriai és az eritreai menekültek miatt), így a 850 fősre tervezett táborban már 42 ezren élnek. A tábort eredetileg arra használták volna, hogy 48 órán belül továbbszállítsák a menekülteket, de ez gyorsan megváltozott.

Az Afrikához viszonylag közel eső szigetre főleg túlzsúfolt csónakokkal érkeznek Észak-Afrikából, amely miatt rendszeresen történnek szerencsétlenségek. Októberben például több százan haltak meg egy elsüllyedt hajón. Bővebben itt olvashat a jelenségről.