A francia kormány betiltatna egy komikust

Vágólapra másolva!
Egy ismert színes bőrű komikus fellépéseit próbálja betiltatni a francia belügyminiszter annak antiszemita kiszólásai miatt. Szerinte ez már nem művészet, hanem biztonsági kockázat.
Vágólapra másolva!

Manuel Valls francia belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy jogi úton próbálja megakadályozni az egyik ismert francia komikus fellépéseit - írja a France24.com.

A Dieudunné néven ismert, kameruni fekete apától és francia fehér anyától származó férfit többször bírálták az emberi jogi, rasszizmusellenes szervezetek az antiszemita kijelentései miatt. Előfordult már, hogy a holokauszt jelentőségét lekicsinylő megjegyzést tett a műsorában, legutóbb pedig rejtett kamerával rögzítették, amint egy ismert zsidó származású francia újságírót szóba hozva afelett sajnálkozott, hogy gázkamrák már nem léteznek.

Valls szerint azért kellene megtiltani Dieudunné-nak, hogy fellépjen, mert amit csinál, már nem művészet, hanem közbiztonsági kockázat. A miniszter bejelentését üdvözlő zsidó szervezet, a CRIF elnöke, Roger Cukierman azt mondta, azért ért egyet a törekvéssel, mert félő, hogy az előadások előbb-utóbb erőszakba torkollanak.

Dieudonné elsősorban a rendszerkritikus beállítódású francia fiatalok körében népszerű. Sohasem titkolta politikai szimpátiáit: közeli barátja Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) korábbi vezetője, és többször vendégszerepelt a színpadán a holokauszttagadó Robert Faurisson.