Ágyúmakettet foglalt le fegyverként a román rendőrség

Vágólapra másolva!
Egy székelyföldi magyar lelkész által ajándékba kapott, az ágyúlövés hangját imitálni képes makettet tüzérségi eszközként azonosított a román rendőrség. Le is foglalták.
Vágólapra másolva!

Színházi kellékként használt 1848-as ágyúmaketettet foglalt le Székelyszenterzsébeten (Eliseni) a román rendőrség - közölte az MTI-vel pénteken Kincses Kálmán, a település református lelkésze, az Erdélyi Baranta Szövetség elnöke.

A Hargita megyei rendőrség korábban azt közölte: december 13-án minősített csempészés, és a fegyvertartási törvények megszegése gyanújával indított nyomozást, miután a fegyverosztály munkatársai egy engedély nélkül tartott, Magyarországról behozott tüzérségi eszközt azonosítottak egy Székelykeresztúr melletti településen.

Kincses Kálmán az MTI-nek azt mondta, egy hagyományőrző rendezvény szervezőitől kapta az ágyúmakettet, és ő maga fordult a székelykeresztúri rendőrséghez, hogy tisztázza, kell-e engedélyeztetni Romániában. A hatvan centiméter hosszú maketthez hangtechnikai töltetek járnak, amelyekkel az ágyúlövés hangját lehet imitálni, de lőni nem lehet vele.