Az EU-t aggasztja a törökországi helyzet

Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki az Európai Unió a török kormányra árnyékot vető, egyre mélyülő korrupciós botrány miatt, és sürgette az országot, hogy "átlátható és pártatlan módon" kezelje az ügyet.
Vágólapra másolva!

A török ellenzék bírálta a kormányt, mondván, hogy rendőrségi vezetők elbocsátásával megpróbálja akadályozni a kiterjedt vesztegetési ügy vizsgálatát. A kormány emellett rendeletben szigorította meg a rendőrségi vizsgálatok szabályozását, amit azonban egy bíróság törvényellenesnek nyilvánított.

Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért felelős tagja üdvözölte a bírósági döntést, hangsúlyozva, hogy a szabályok megváltoztatása aláásta az igazságszolgáltatás cselekvőképességét.

Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitteren szombaton közzétett üzenetében sürgette az EU-tagjelölt Törökországot, hogy térjen vissza az unió által sugalmazott demokratikus reformokhoz.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter felszólította a török kormányt, hogy derítsen fényt a korrupciós ügyre, függetlenül az érintettek személyétől. A Bild című napilap vasárnapi számában megjelent, előzetesen ismertetett nyilatkozatában Steinmeier úgy vélekedett: a török demokrácia fokmérője lesz az, hogy Ankara milyen mértékben képes felderíteni az ügyet. Elmondta, hogy Németország nagy figyelemmel követi az ankarai és az isztambuli eseményeket. Nyomatékosította, hogy a Közel-Keleten, ebben a válságoktól és konfliktusoktól szabdalt térségben erős Törökországra van szükség, amely külföldre és belföldre is stabilitást sugároz.

Törökország mély belpolitikai válságba süllyedt a december közepén kirobbant, a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét is érintő korrupciós botrány miatt. Szerdán lemondott három kulcsfontosságú miniszter, majd néhány órával később Erdogan tíz kormánytag leváltását jelentette be. Pénteken több mint tucatnyi városban már tízezrek követelték a kormány távozását.

Erdogan összeesküvésnek, a kormánya elleni bel- és külföldi erők által folytatott "mocskos műveletnek" és a személye elleni támadásnak minősítette a korrupciós botrányt, amely egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeként a hatalom számára is váratlanul robbant ki.