Helikopterrel menthetik meg a jégbe rekedt hajó utasait

Vágólapra másolva!
Ha az Antarktisznál elakadt orosz hajót két napig nem érik el jégtörők, légi úton fogják megmenteni utasait.
Vágólapra másolva!

Az Akagyemik Sokalszkij nevű orosz kirándulóhajó még kedden, szenteste akadt el az Antarktisz partjai közelében lévő jégben. Bár a hajó elvileg olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli félteke nyarában, az időjárásban hirtelen bekövetkezett változás nyomán a szél jégtáblák közé szorította.

Bár több közelben lévő jégtörő hajót is a mentésére indult, a zord időjárási viszonyok miatt eddig ezek egyike sem tudta megközelíteni a kirándulóhajót. A Guardian brit napilap híre szerint a jégben rekedt mintegy ötven utas, és húsz fős személyzet vasárnap azt a tájékoztatást kapta, hogy ha 48 órán belül nem jut el hozzájuk egyik jégtörő hajó sem, akkor légi úton fogják végezni mentésüket.

Az Ausztrál Antarktisz Expedíció által közzétett felvétel az Akagyemik Sokalszkij orosz kirándulóhajóról Forrás: MTI/EPA/Ausztrál Antarktisz Expedíció/Ausztrál Antarktisz Expedíció

A hajó utasait a kínai Hósárkány (Xue Long) jégtörő hajó is csak tizenkét kilométeres távolságig tudta megközelíteni, az újabb reménységet az ausztrál Aurora Australis hajó jelenti. Ha ez sem jár sikerrel, a Hósárkány hajóról indítanak helikoptert az utasok és a személyzet megmentésére. A légi járművel egyébként már vasárnap már felmérték az Akagyemik Sokalszkij helyzetét és a hajót körülvevő jég állapotát.