Az al-Kaida egyik főhadiszállását számolhatták fel Irakban

Vágólapra másolva!
Legalább tizenhárom ember meghalt az iraki Ramádi városában hétfőn, ahol összecsapások törtek ki, amikor a rendőrség felszámolta a kormányellenes szunnita tüntetők helyi táborát. Az eset után 44 szunnita parlamenti képviselő lemondott.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi források szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség különleges egységeire, amikor azok megpróbáltak belépni Ramádiba. Habár a hatóságok hivatalos közlése szerint a tüntetők táborát "veszteségek nélkül" felszámolták, a Reuters értesülései szerint a tűzpárbajban három rendőr meghalt, és egy helyi halottasházba tíz további holttestet szállítottak be az összecsapásokat követően. Más hírügynökségek szintén szórványos összecsapásokról, robbantásokról és halottakról számoltak be.

Ramádi az Irak nyugati részén fekvő, szunnita többségű Anbár tartomány fővárosa, ahol az elmúlt hetekben kiéleződtek a feszültségek a síita vezetéssel szemben elégedetlen helyiek és a hatóságok között. December 21-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyveresei 18 katonát, köztük egy parancsnokot öltek meg a tartományban, míg múlt szombaton a hatóságok őrizetbe vették Ahmed al-Alvani prominens szunnita képviselőt, testvérét pedig tűzharcban megölték.

A hétfőn történtek miatti tiltakozásként az iraki parlament 44 szunnita tagja lemondott mandátumáról. A honatyák a biztonsági erők visszavonulását és a kormányellenes tüntetők ismert támogatójának számító Ahmed al-Alvani szabadon bocsátását követelték.

Elmenekülhettek az al-Kaida tagjai

Ezzel párhuzamosan a tábor felszámolását követően a Bagdadhoz közeli Falludzsa városában is összecsapások törtek ki a szunnita tüntetők és a rendőrség között, előbbiek számos páncélozott járművet felgyújtottak, az erőszakban többen megsérültek.

Núri al-Máliki kormányfő szerint a tüntetők táborát azért kellett felszámolni, mert az "az al-Kaida vezetésének főhadiszállásává vált". A hatóságok szerint a sátorokat elbontották és az autópályát újra megnyitották, az al-Kaida tagjai pedig elmenekültek Ramádiból.

Az Irakban kisebbségben lévő szunniták - akik Szaddám Husszein néhai diktátor alatt hatalmon voltak - hosszú ideje arra panaszkodnak, hogy az amerikai katonai beavatkozást követően az ország vezetését átvett síita többség diszkriminálja és háttérbe szorítja őket. Irak szunnita többségű területein több mint egy éve folynak kisebb-nagyobb tüntetések a kormány ellen.