Négy újságírót vettek őrizetbe Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Engedély nélkül tudósítottak az egyiptomi eseményekről.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi rendőrség őrizetbe vette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió négy újságíróját egy kairói szállodában - jelentette be hétfőn a belügyminisztérium. A vádak szerint a katari székhelyű televíziós csatorna munkatársai, valamint a Muzulmán Testvériség egyik tagja engedély nélkül közvetítettek az egyiptomi eseményekről egy hotelszobából.

"A nemzetbiztonsági szolgálat arról értesült, hogy a testvériség egyik tagja sajtóközponttá alakította át egy kairói szálloda két lakosztályát, valamint ott találkozott titokban a szervezet többi tagjával" - olvasható az egyiptomi belügyminisztérium Facebook-oldalán közzétett sajtóközleményében.

A minisztérium állásfoglalása szerint a vasárnap őrizetbe vett újságírók engedély nélkül "hamis híreket és pletykákat terjesztettek, hogy csorbítsák az egyiptomi nemzetbiztonságot". Az őrizetbe vétel hírét az al-Dzsazíra is megerősítette, és közölte, hogy az őrizetbe vett újságírók között van az ausztrál Peter Greste, aki korábban a BBC tudósítója volt, valamint a kairói iroda egykori vezetője, Mohamed Áder Fahmi is. A hatóságok elkobozták az újságírók felszerelését.

A tárca közleménye szerint "a terrorista Muzulmán Testvériség" egyik tagját is elfogták, de azt nem tudni egyelőre, hogy kiről van szó. Az al-Dzsazíra egyiptomi állomásának végleges és azonnali bezárását néhány órával Mohamed Murszi volt iszlamista elnök július 3-ai elmozdítása után rendelték el, mondván, a hírcsatorna elfogultan számolt be a Murszi elmozdítását követő véres eseményekről.