Újévi beszédek: az atom volt a sláger

Vágólapra másolva!
A költségvetés rendbetételéről és leépítendő atomerőművekről beszélt a német kancellár újévi beszédében, míg a francia elnök a munkanélküliség ellen hirdetett harcot. A japán császár a 2011-es katasztrofális erejű földrengés áldozatainak megsegítésére szólított fel hagyományos újévi üzenetében. Kim Dzsongun nukleáris katasztrófa réméről beszélt.
Vágólapra másolva!

Először beszélt a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője a kegyvesztetté vált nagybátyja kivégzéséről. Újévi beszédében azt mondta, hogy az a Koreai Munkapárt határozott fellépését tükrözte az ellenforradalmi elemekkel szemben. Emellett az újév egyik fő céljaként hirdette meg a Dél-Koreával való kapcsolatok javítását, szerinte egy újabb háború a két fél között a koreai félszigeten nukleáris katasztrófával fenyegetne, amely elől az Egyesült Államok sem lenne biztonságban.

Angela Merkel - aki a közelmúltban harmadik kormányzati ciklusát kezdte meg - újévi beszédében az állampolgárokat a társadalommal szemben felelős magatartásra hívta fel, és arra, hogy a maga területén mindenki igyekezzen a lehető legjobban teljesíteni, mert az egyén teljesítménye határozza meg az ország teljesítményét. Az ország előtt álló legfontosabb feladatok között említette Merkel a költségvetés rendbetételét, második helyen az energiapolitikai fordulat végrehajtását említette, különös tekintettel az atomenergiáról való fokozatos lemondásra.

Francois Hollande francia államfő a növekvő munkanélküliségnek üzent hadat. Hollande - aki mindenekelőtt a 11 százalékos munkanélküliség miatt Franciaország eddigi legnépszerűtlenebb államfője - újfajta együttműködést, egyfajta "felelősségi paktumot" ajánlott a vállalatoknak, közvetett adócsökkentések fejében a foglalkoztatás növelésére sarkallva őket.

A japán császár újévi köszöntőjében ugyancsak az összetartás szükségességére helyezte a hangsúlyt. Akihito felidézte a 2011 márciusi földrengést, illetve az azt követő fukusimai atomkatasztrófát, és emlékeztetett: a kitelepítettek közül sokan még mindig nem tudtak visszatérni lakóházaikba. A császár az ő megsegítésükre szólított fel.

Dél-Afrika ezúttal is nemzeti hősétől, a köztársaság első fekete bőrű elnökétől, a világszerte tisztelt és elismert polgárjogi harcostól, Nelson Mandelától búcsúzott. A december 5-én, 95 esztendős korában elhunyt Mandelára az újév alkalmából elsősorban Fokvárosban emlékeztek meg, ahol az új esztendőbe való áttérés közepette egy hatalmas kivetítőn Nelson Mandela életét idézték fel. A városháza előtt összegyűlt több tízezres tömeg a hagyományos Mandela-tánccal köszöntötte az újévet.