Gorbacsov 1984-ben váratlanul beállított Margaret Thatcherhöz

Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov 1984 decemberében – még a Szovjetunió Kommunista Pártja Politikai Bizottságának tagjaként – váratlan, spontán látogatást tett Margaret Thatcher brit miniszterelnök londoni rezidenciáján – derült ki egy, a brit Nemzeti Levéltár által péntek hajnalban nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratból. Az eddig titkos dokumentumokból kiderült, hogy Thatcher nagyon megkedvelte a szovjet politikust.
Vágólapra másolva!

A brit levéltár a 30 évre szóló titkosítás lejárta után tette közzé az 1984. december 20-án keltezett dokumentumot, amelyben arról értesítették az éppen Hongkongban tartózkodó Margaret Thatchert, hogy a szovjet politikus, aki később a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára lett, bejelentés nélkül érkezett a rezidenciához.

Thatcher négy nappal korábban a chequers-i birtokán fogadta Gorbacsovot, ahol öt órán át tárgyalt vele, majd elragadtatott magánüzenetben tájékoztatta Ronald Reagan elnököt arról, hogy a vendége az az ember a Szovjetunióban, akivel a Nyugat tárgyalhat. Thatcher Gorbacsovról írt jellemzését is most ismertette a levéltár.

Gorbacsov és kísérete a távirat szerint éppen a szovjet követség felé hajtatott a brit parlamentből, amikor úgy döntött, hogy megáll az útba eső híres miniszterelnöki lakhelynél. Arról, hogy a szovjet vezető megközelíthesse a szigorúan őrzött Downing Streetet, egy – Gorbacsov mellé rendelt – brit biztonsági ügynök egyeztetett az ott posztoló rendőrrel.

A dokumentum szerint a rendőr erről a váratlan látogatásról nem értesítette a brit kormányfő rezidencián tartózkodó munkatársait. Gorbacsov és kíséretének néhány tagja a bejárathoz ment, ahol egy másik rendőr bebocsátotta őket az előszobába. A jó kedélyű társaság tagjai a távirat szerint még az előtt elhagyták a helyszínt, hogy a kormányfő valamelyik munkatársa beszélhetett volna velük.

A rezidencia alkalmazottjaiban felmerült az az ötlet, hogy a miniszterelnök férje, Denis Thatcher kalauzolja körbe a szovjeteket a hivatalos helyiségeken, ám a brit külügyminisztérium ezt ellenezte. Magát Margaret Thatchert erről az elgondolásról így akkor nem tájékoztatták.

Thatcher áradozott Gorbacsovról

Mark Dunton, a brit levéltár szakértője szerint az eset rávilágított a Szovjetunió vezetését 1985-ben átvevő Gorbacsov önbizalmára és unortodox hozzáállására. Thatcher – a leendő szovjet pártfőtitkárral Chequersben folytatott megbeszélése után – azt írta Reagannek, hogy Gorbacsov "viszonylag közvetlen és értelmes".

"Megnyerő modorú és van benne báj és humor. Figyel arra, amit a másik mond. Könnyen beszél és – szemben a szovjet vezetők fárasztó szokásával – nem ragaszkodik az előre gyártott megfogalmazásokhoz... Tulajdonképpen eléggé megkedveltem őt" – írta a most publikussá vált üzenetében 1984-ben az amerikai elnöknek a brit kormányfő.