Több mint 10 ezren tüntetnek Kijevben

Vágólapra másolva!
Legalább 10 ezer ember gyűlt össze a kijevi Majdanon vasárnap a karácsonyi készülődés ellenére. Az ellenzéki vezetők szerét úgy döntöttek, megtartják szokásos tüntetésüket.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint legalább tízezren gyűltek össze vasárnap délután a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén annak ellenére, hogy az ellenzék bejelentette a szokásos heti népi nagygyűlés elmaradását, tekintettel a karácsonyi ünnepi készülődésre. A gyülekezés láttán az ellenzéki vezetők úgy határoztak, hogy a népi nagygyűlés helyett szokványos tüntetést tartanak.

A demonstráció a szokások szerint közös imával kezdődött. Az egyházak képviselői megáldották az EU-párti tüntetők által alakított önvédelmi csapatok zászlóit. Andrij Parubij parlamenti képviselő, a tüntetések szervezéséért felelős nemzeti ellenállás egyik parancsnoka szerint már 27 csapatot állítottak fel több száz önkéntes részvételével. Alapvető feladatuk a rend biztosítása és a tüntetők védelme a tiltakozó tömegmegmozdulásokon.

A színpadon felszólaló ellenzéki politikusok közül Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke ismételten előrehozott parlamenti és elnökválasztást sürgetett. Szavai szerint a súlyos politikai válság ellenére a jelenlegi vezetés makacsul elzárkózik az elől, hogy meghallgassa az embereket, ehelyett a provokációk, az elnyomás és a megfélemlítés eszközeivel él, s közben tovább folytatja "népellenes politikáját" a szociális kiadások lefaragásával és a bérek visszatartásával.

Több vidéki városban, Zsitomirban, Dnyipropetrovszkban, Harkivban és Herszonban az EU-párti aktivisták fehér színnel körbefestették az utakon a kátyúkat, egyrészt azért, hogy az autósok jól láthassák és kikerülhessék azokat, másrészt így követelik a városvezetéstől az utak mihamarabbi rendbetételét.