A macska megfagyott, az ember bemenekült a hűtőkamrába

havazás, hideg, időjárás, egyesült államok, USA, Ráfagyott a hó John Brower helyi lakos szemöldökére és szempillájára a Minnesota állambeli Minneapolisban
Minneapolis, 2014. január 6. Ráfagyott a hó John Brower helyi lakos szemöldökére és szempillájára a Minnesota állambeli Minneapolisban, ahol mínusz 20 fokra hűlt le a levegő hőmérséklete 2014. január 6-án. Minneapolisban rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki a rendkívüli hideg miatt. (MTI/AP/Elizabeth Flores)
Vágólapra másolva!
Szinte elviselhetetlenül hideg idő sújtja az amerikai lakosság felét. Hogyan próbálják átvészelni a mínusz harminc fokot, miért nem tudnak dolgozni a tűzoltók, és miért haltak meg többen hólapátolás közben?
Vágólapra másolva!

Aaron Moss a tízéves rendőrségi karrierje során nem találkozott még ilyen hívással. Az észak-dakotai Minotban élő férfit a település északkeleti részére riasztották, egy jéggé fagyott macskához.

A fekete macska alighanem beleeshetett az egyik ház mögötti – fűtött vizű – kerti tóba, mert vagy ki akarta fogni az aranyhalakat, vagy csak figyelte őket. Amikor megpróbált kimászni a vízből, egyszerűen odafagyott a tavat szegélyező egyik lapos kőhöz a mínusz 21 fokos hidegben.

„Amikor odamentem, nem vettem észre a macskát, mert fehérre fagyott. Aztán rám nyávogott. Az összes lába hozzáfagyott a kőhöz, félig belelógva a tóba. Látszottak a lábain a sérülések, amelyeket akkor szerzett, amikor megpróbálta leszakítani magát a kőről” – idézte a Minot Daily News Tanya Tremblay állatvédőt.

Az állatot végül forró vízzel szabadították ki fogságából, majd egy közeli állatkórházba vitték. Úgy tűnt, sikerült megmenteni, de végül belepusztult sérüléseibe, és abba, hogy rendkívül kihűlt a szervezete. A kert tulajdonosa szerint három órán keresztül lehetett odafagyva a kőhöz az állat. Az állatvédő szerint valószínűleg egy elvadult házimacskáról volt szó.

Gőzölög a Michigan-tó. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Húsz éve nem tapasztalt hideg

Ez csak egy a sok elborzasztó történet közül az USA északi-középső részéből, amelyet 20 éve nem tapasztalt hideg sújt. A rendkívüli hideg az amerikai lakosság közel felét érinti. A hidegben úgy gőzölög a Michigan-tó vize, mint a Hévízi-tó egy hideg téli napon. Két évtizede nem mértek ilyen hidegeket a térségben. Miközben repülőjáratok ezreit törölték, a helyieket arra figyelmeztetik a hatóságok, hogy óvják a jeges széltől csupasz bőrüket, mert akár tíz perc alatt fagyási sérüléseket szenvedhetnek.

New Yorkban és Washingtonban egy éjszaka alatt akár több tíz fokot is eshetett a hőmérséklet. New Yorkban mínusz 26 Celsius-fokot mértek. New York állam kormányzója több autópályát is lezáratott, a hideghullám a termést is veszélyezteti, még a déli államokban is. Texasban és Floridában is fagyra számítanak.

A rendkívüli időjárásban több mint egy tucat ember vesztette életét. A helyiek fő problémái a nehezen induló autók, az alig járható utak, az akadozó légi közlekedés. A közösségi oldalakon ugyanakkor boldog-boldogtalan a levegőbe zúdított és ott azonnal apró jégkristályokká fagyó forró vízről készült videókat töltöget fel.

Az említett észak-dakotai kisváros, Minot tévériportere reggeli bejelentkezésekor mutatta, hogy a fejére dupla sapkát, kezére dupla kesztyűt húzva védekezik a mínusz 30 Celsius-fokos hideg ellen.

Dér lepi a minneapolisi John Brower szemöldökét és szempilláját. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/The Star Tribune/Elizabeth Flores

„Maradjon az autóban, és hívjon segítséget!”

Kevin Stoick viszont pont a hűtőbe bújik a hideg elől. Az észak-dakotai Fargóban élő férfi fagyasztott árukkal foglalkozik egy helyi szupermarketben. A bolt hűtött raktárában mindig hideg van, így bármilyen idő van odakint, ő vacog. Kivéve a mostani rendkívüli időjárásban. A bolt hűtője mínusz 10 fokra van állítva, ami szinte balzsamosnak mondható a kinti mínusz 40-hez képest. „Az egyetlen jó dolog a hűtőkamrában, hogy nincs szél” – idézte az Inforum helyi lap az 57 éves férfi, aki a dél-dakotai Selbyből költözött a településre. „Mindenki azt kérdezi, ’Minek költöztél Fargóba?’ Erre csak azt mondom, nem volt elég hideg ott, ahol előtte éltem.”

Bajban vannak a tűzoltók is. A Minnesota állambeli Rochester tűzoltóit egy rutinmunkának számító kigyulladt autóhoz riasztották hétfőn, de megszenvedtek az oltással. "Vizesek lettek a kesztyűk és a tűzvédelmi ruha, és szinte azonnal megfagytak. Ráadásul alig láttak a tűzoltók, mert az oltáshoz használt vízsugár permete ráfagyott a légzőkészülékük maszkjának üvegére. A kifolyó víz szinte azonnal megfagyott, jégpályává változtatva a lángoló autó környékét" – panaszkodott a Postbulletin helyi lapnak Steven Belau tűzoltóparancsnok-helyettes.

A helyi seriff figyelmeztetést adott ki: a fedetlen testfelületen tíz percen belül is fagyási sérüléseket okozhat a jeges szél. „Ha autózik, és lerobban, maradjon az autóban, és hívjon segítséget!”

Az autóját ássa ki a hóból egy férfi az Indiana állambeli Indianapolisban. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Michael Conroy

Még két nap dermedtség

Chicagóban egy férfi a hátsó kertjében eszkimó kunyhót, iglut épített, ahol jóval melegebb van, mint kint. A pénteken és szombaton felhúzott építményben vasárnap már bulit tartottak, söröztek, és tábortüzet gyújtottak előtte. A városban ugyanakkor többen is meghaltak a rendkívüli időjárás miatt, de nem azért, mert kihűltek, vagy balesetet szenvedtek a jeges utakon, hanem szívrohamot kaptak hólapátolás közben. Négy ember vesztette így életét a városban, mind 50-60 év körüli férfi volt.

Még két napig tart a szokatlanul fagyos idő az Egyesült Államok és Kanada keleti részén. Január 9-én már az ilyenkor megszokott szintig enyhül az idő. A mostani mínusz 15, mínusz 27 Celsius-fok helyett már mínusz 5 és plusz 1 fok közé emelkedik a hőmérséklet például Chicagóban, Clevelandben és Detroitban. A szél sebessége és a széllökések ereje is csökken, így a mostani 10-12 fok helyett csak 2-3 fokkal érződik majd hidegebbnek az idő annál, mint amit a hőmérők mutatnak.

Miért lett ennyire erős a fagy?

Három meteorológiai jelenség együttesen felelős az extrém időjárásért. A sarki tél idején a sarkkörön túl egyáltalán nem kel fel a nap, a jelenség a sarkkörön tartózkodva egy napon át, de az Északi-sarkon már 179 napon át tart. Ilyenkor a hóval-jéggel borított felszín miatt nagyon lehűl a levegő, és egy úgynevezett magassági hideg légörvény alakul ki. Az örvény rendszerint a sarkvidék fölött kavarog, most viszont délre mozdult el, és nagyjából Kanada fölött, a Hudson-öböl és az amerikai Közép-Nyugat között található.

Műholdkép – volt olyan vidék, ahol 61 cm hó hullt. A felvétel a NASA Terra műholdjának MODIS egységével készült Forrás: NASA/Jeff Schmaltz

„A hidegörvény el-elmozdul a tél folyamán, de ritkán kerül ennyire délre” – magyarázza Brett Anderson, az Accuweather időjárási híroldal meteorológusa. Ennek oka az, hogy egy hatalmas, magasnyomású légtömeg (anticiklon) a Csendes-óceán keleti medencéjétől egészen az Északi-sarkig nyúlt, pedig általában csak Alaszkáig terjeszkednek. A szokatlan jelenség miatt a hidegörvény is elmozdult.

A harmadik ok pedig a légörvény kaotikus kavargása. Ahogy a sarki télben nagyon lehűl a levegő, megnő a hőmérséklet-különbség a sarkvidék és az Egyenlítő tájéka között. Ez felerősíti a 9-10 kilométeres magasságban fújó, 150–300 kilométer/órás szelet, a jet streamet (magyar neve futóáramlás). A futóáramlás miatt kezd el a hidegörvény az óramutató járásával ellentétes irányban forogni a sarkvidék fölött, és szintén ez akadályozza meg, hogy melegebb légtömegek áramoljanak északra. A kaotikus mozgás miatt viszont egy délre nyúló nyelv alakul ki a futóáramlásban, így a fagyos levegő messze délre elér az USA-ban, egészen a Mexikói-öböl partvidékéig, Louisiana, Alabama és Georgia államig.

Ilyesmi általában húszévente történik meg az Államokban, és elvileg a globális felmelegedés csökkenti a gyakoriságát. Az is lehetséges viszont, hogy a klímaváltozás úgy változtatja meg a jet stream áramlási rendszerét, hogy hasonló hidegbetörések mégis gyakrabban fordulhatnak elő a jövőben – írja erről dr. Jeff Masters, a Wunderground időjárási portál vezető meteorológusa.