Életét áldozva akadályozta meg az öngyilkos merénylőt egy 15 éves pakisztáni fiú

Atizaz Hasszán pakisztáni diák portréja a hangui fiúiskolában. Hasszán feláldozta saját életét, amikor egy öngyilkos tálib merénylő fel akarta robbantani magát az iskola bejáratánál
Hangu, 2014. január 10. Atizaz Hasszán pakisztáni diák portréja a hangui fiúiskolában 2014. január 10-én. A pakisztáni kormány a legmagasabb polgári kitüntetéssel szándékozik kitüntetni a 15 éves Hasszánt, aki január 6-án feláldozta saját életét, amikor egy öngyilkos tálib merénylő fel akarta robbantani magát az iskola bejáratánál. A diáknak sikerült elragadnia a merénylőt, aki felrobbantotta magát, megölve mindkettőjüket. Hasszán önfeláldozásának köszönhetően a merényletben senki más nem sérült meg. (MTI/EPA/Basit Gilani)
Vágólapra másolva!
Az iskoláját mentette meg, ahol kétezren voltak a merénylő érkezésekor.
Vágólapra másolva!

Hősként búcsúztatják azt a pakisztáni kisfiút, aki az életét áldozta azért, hogy megakadályozzon egy öngyilkos merénylőt – írja a BBC, amelynek a 15 éves Ajtzaz Haszan unokatestvére számolt be az esetről. Haszan a barátaival játszott az iskolájánál, amikor megpillantottak egy embert, akire bombák voltak kötve.

Diáktársai hiába próbálták lebeszélni róla, Haszan úgy döntött, szembeszáll a merénylővel, aki emiatt végül felrobbantotta magát Haszannal együtt, de az akcióról ennél több nem derül ki a BBC cikkéből. Az eset hétfőn történt, Pakisztán északnyugati részén.

Atizaz Hasszán pakisztáni diák portréja a hangui fiúiskolában Forrás: MTI/EPA/Basit Gilani

„Az unokatestvérem feláldozta az életét, hogy megmentse az iskolát, és több száz diák életét. A merénylő az iskolát akarta felrobbantani, és ezt az unokatestvérem akadályozta meg” – mondta a BBC-nek Alem Makbúl. Az iskolában kétezren voltak a merénylő feltűnésekor. „Mindig azt mondta, hogy bármikor kész áldozatot hozni az országáért” – folytatta a rokona.

„A fiam miatt sír az anyja, de Haszan több száz anyát mentett meg attól, hogy sírjanak a gyerekeikért” – mondta a hős apja. A környéken most többen is indítványozzák, hogy ismerje el a kormány Haszan hősiességét, és tüntesse ki a lehető legmagasabb fokozatú kitüntetéssel.