A magyar határ mellől lophatta el Bush és Clinton leveleit

guccifer
Vágólapra másolva!
Feltehetően elfogták azt a hackert, aki több tucat ismert és kevésbé ismert amerikai, brit és román közéleti személyiség leveleihez, banktitkaihoz, privát fotóihoz fért hozzá. A Guccifer néven működő internetes kalóz ifjabb George W. Bush naiv macskafestményeitől kezdve Hillary Clintonnak küldött bizalmas üzeneteken át hollywoodi színészek telefonszámáig mindenféle személyes titkot megszerzett, mindezt úgy tűnik, egy aradi lakásból, a határtól néhány kilométerre.
Vágólapra másolva!

Romániában elfogták feltehetően azt a hackert, aki előszeretettel turkált hírességek privátszférájában. Feltörte mások mellett idősebb George Bush, a Rockefellerek, Robert Ballard tengerkutató, George Christian Maior román titkosszolgálati igazgató email-fiókját. A férfinak amerikai ügyvédek és és más kevéssé ismert romániai, amerikai és brit személyiségek is áldozatául estek.

Helyi beszámolók szerint a Marcel Lazar Lehel nevű férfit a román rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes igazgatóságának nyomozói kapták el Aradon, a nyomozásban az amerikai hatóságok is közreműködtek. A hivatalos gyanú szerint ismert romániai és külföldi személyiségek e-mail fiókjait törte fel, és az adatokat az illető lejáratásának céljából Guccifer álnév alatt nyilvánosságra hozta.

A román hatóságok szerint a férfi nem először került a látókörükbe, korábban már ismert romániai személyiségek magánlevelezését is feltörte és nyilvánosságra hozta, Micul fum (kis füst) álnév alatt. 2012-ben ezért három év börtönbüntetést kapott, de az ítélet végrehajtását felfüggesztették.

Privát fotó az ifjabb Bushéktól Forrás: Guccifer

A hacker azonban, úgy tűnik, a romániai hírességek után nagyobb falatokra áhítozott: világszerte ismert személyiségek egész sorának személyes titkaiba kukkantott bele, bizalmas e-maileket, címlistákat böngészett, személyes fotókat nézegetett, online tárolt adatokat túrt át, hozzáfért bizalmas üzleti dokumentumokhoz, hitelkártyákhoz, banki és befektetési információkhoz, és ezek közül párat nyilvánosságra is hozott, bár az információk többségét megtartotta magának.

Arról az Origón is írtunk, hogy a hacker feltörte George H. W. Bush (az idősebbik Bush exelnök) levezését, majd egy részét – többek között Bush kórházi ápolására vonatkozó információkat – nyilvánosságra is hozta. Nem úszta meg azonban Colin Powell korábbi amerikai külügyminiszter sem, akinek a Facebook-oldalát törte fel, és azon az ifjabb Bush által készített amatőr festmények fotóit tette közzé. Ezeket szintén egy hackerakció révén szerezte meg, amikor feltörte Bush családtagjainak és barátainak postafiókjait.

Guccifer nyilvánvalóan megérezte, hogy szorul körülötte a hurok, ugyanis a közelmúltban – azzal az indokkal, hogy ha esetleg valami történne vele – elküldte a The Smoking Gun (TSG) amerikai lapnak azokat a dokumentumokat, amelyek részletesen ismertetik hackerakcióit és áldozatait. A lap beszámolója alapján a több ezer tételes listákból kiderül, hogy nagyvállalkozók, gyárosok, akadémikusok, diplomaták, befektetők, színészek, kormányzati és katonai tisztviselők is áldozatául estek, különösebb rendezőelv nélkül.

Bill Clinton és az idősebb Bush Forrás: Guccifer

Feltörte Steve Martin komikus, Tina Brown ismert lapszerkesztő, egy egykori Nixon-tanácsadó, Mariel Hemingway színésznő, több brit felsőházi képviselő, vagy épp a román titkosszolgálat igazgatójának fiókját is. Megszerezte többek között Robert Redford és Warren Beatty privát telefonszámát, Nicole Kidman és Leonardo di Caprio privát e-mail címeit, a Rockefellerek belső címlistáját, sőt, a népszerű sorozat, a Downton Abbey negyedik évadja befejező részének forgatókönyvét is – hat hónappal az évad angliai bemutatója előtt. Ezt végül nem hozta nyilvánosságra, csak a TSG-nek küldte el.

A lapnak átadott iratokban a hacker egyebek mellett részletezi a feltört postaládák és online regisztrációk tulajdonosainak neveit, az eredeti jelszavaikat, majd az általa megadott új jelszavakat. George W. Bush korábbi elnök esetében például "ASSHOLEANON”, John Negroponte, az USA korábbi ENSZ-nagykövetének e-mail fiókja feltörésekor pedig az USA vitatott hondurasi szerepére utalva a "hondbabykill1" jelszót adta meg.

Colin Powell levelezéséből nyilvánosságra hozta azokat a rendkívül személyes üzeneteket, amelyek a volt amerikai külügyminiszter és egy román politikus között zajlottak. A levelek hangneme arra utalt, hogy a két politikusnak viszonya volt, de ezt Powell tagadta.

Tavaly márciusban Hillary Clinton egyik bizalmasának levelezésébe jutott be, és a Clintonnak írt feljegyzéseit vicces formájú, comic sans betűtípussal szedve szerteküldte különböző amerikai lapoknak. A bengázi amerikai konzulátus elleni támadással – amikor 2012 őszén fegyveresek rohanták le az épületet, és négy amerikai meghalt, köztük az USA líbiai nagykövete is – kapcsolatos bizalmas iratokat végül senki nem hozta le.

A hacker a lapnak ugyan nem árulta el a módszerét, de az általa átadott iratokból kiderült, hogy feltehetően az elfelejtett jelszó esetére tartogatott biztonsági kérdések megválaszolásával jutott be a kérdéses postafiókokba. Feltúrta áldozatai Wikipédia-oldalait, kikutatta rokonaik nevét, sőt, népszerű kisállatnevek között is keresgélt ennek érdekében. Az újabb áldozatokat általában egy korábban feltört áldozat e-mail fiókjának címlistáján szereplők közül választotta ki, nem követett felismerhető logikai rendszert.

Forrás: Guccifer

A lapnak átadott dokumentumokban meg is vannak jelölve azok, akiknek a fiókjait feltörésre érdemesnek találta. Itt szerepel többek között Whoopi Goldberg amerikai színésznő, Jeremy Paxman BBC-s riporter, Eric Idle brit komikus neve is, bár az nem egyértelmű, hogy az ő fiókjaikba is be tudott-e hatolni.

Az biztos, hogy több áldozata – köztük volt FBI-ügynök és egy író – is maga adta a hacker kezébe a kulcsot egyes regisztrációik feltöréséhez, interneten tárolt jelszólistáikkal. Volt, akinél a fegyverszekrényének számkódját is megtalálta – írja a TSG.

A lappal egy darabig levelezésben álló Guccifer nem izgatja magát azon, hogy ő volt az egyik leginkább keresett hacker az USA-ban. „Nem, nem zavar, azt hiszem, proxyt váltok, és egy kicsit backgammonozok a Yahoon, tévézem, vagy játszom a lányommal” – írta pár hete. Azért az egyik ellene folyó amerikai szövetségi nyomozás állását is megpróbálta figyelemmel kísérni: az ezzel kapcsolatos leveleket, telefonos híváslistákat meg is tudta szerezni.

Magyarázatot nem adott a tetteire, csak olyan homályos utalásokat tett, hogy nem tetszik neki az új brit-amerikai birodalom, és a „Végtelen Igazság felhőjéből” dolgozik. Írt korábban arról is, hogy az illuminátusok rendjének vélt összeesküvését szeretné megsemmisíteni, emlegette a Bohemian Grove nevű, ugyancsak összeesküvés-elméletek övezte társaságot. Kilétéről mostanáig nem lehetett tudni semmit, a teljes ismeretlenségből jött.

Motivációiról üzenetei árulkodnak: amikor egyik e-mailjében arról írt a lapnak, hogy vesz egy „erős, új számítógépet”, és folytatja tevékenységét, egy szóval zárta levelét: „HAAAACKKKK!”. Vagyis feltehetően a hackerkedés öröme, a káosz keltése, az ezzel járó kétes hírnév mozgatta.