Vágólapra másolva!
Kaotikus állapotok vannak a Közép-afrikai Köztársaságban a muszlim elnök pénteki távozása óta, a többségi keresztények a muszlimokon töltik le az elmúlt évben felgyülemlett dühüket. 
Vágólapra másolva!

Fosztogatások, lövések hangja és halálos összecsapások vették át az ünneplések helyét a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban – derül ki a New York Times helyszíni riportjából. Pénteken még Bantui utcáin ünnepelték az emberek Michel Djotodia elnök távozását, azóta már kannibalizmusról is érkeztek hírek a 4,5 milliós országból.

Az évek óta konfliktusokkal terhelt, 700 ezres Bangui olyan, mintha szellemváros lenne, üres kormányzati épületeket, ablaktalan egyetemeket, kifosztott boltokat lehet látni. A muszlim Djotodiát a muszlim lázadócsoport, a Seleka segítette hatalomra 2013 elején, és az elnök távozása után az összesereglett emberek főleg mecseteket és muszlimok által birtokolt boltokat támadtak meg. Az ENSZ szerint péntek este legalább kilencen haltak meg.

Az országban tartózkodó francia csapatok arról számoltak be, hogy szombaton több halálos kimenetelű összecsapás volt, de megbecsülhetetlen a halottak száma. „Persze, hogy segítek betörni az ajtókat” – mondta az egyik keresztény kereskedő egy kifosztott és elhagyott mecset előtt a New York Timesnak. „Köveket is dobálok, mert természetesen megérdemlik. Az emberek nagyon mérgesek a muszlimokra. Nagyon sokukat megölték” – folytatta. Mindazonáltal a New York Times szerint szombat estére nyugodtabb lett a hangulat, és erről számoltak be francia hadvezetők is.

„Tökéletes harmóniában éltünk, de amikor jött a Seleka, minden szétesett” – mondta egy joghallgató. Az ország lakosságágának 80 százaléka keresztény, és mindössze 10 százalék muszlim, ennek ellenére minden jelentősebb kormányzati pozíciót muszlim töltött be 2013 eleje óta. „A negyedben élő kevés muszlim most elrejtőzött, félnek attól, amit a testvéreik csináltak” – mondta az idézett joghallgató.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szombaton bejelentette, hogy megkezdi 33 ezer külföldi evakuálását az országból. Az első három légi járatot, 800 csádi menekülővel még szombaton elindítják. Az Európai Unió szombaton döntött úgy, hogy nem nézi tétlenül a több száz ember halálával járó mészárlást, és csapatokat küld az országba.