Nigéria tesz a melegjogokra

Vágólapra másolva!
Aláírta az elnök, életbe lép a homoszexuálisok szigorú büntetését lehetővé tevő törvény Nigériában. Meleg élettársi kapcsolatért 14 év, melegek jogainak védelméért 10 év börtönt is kiszabhatnak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn aláírta a nigériai büntető törvénykönyv homoszexuálisokra vonatkozó módosítását Goodluck Jonathan nigériai elnök. A törvény megtiltja a melegházasságot, és 14 év börtönnel fenyegeti azokat az azonos neműeket, akik „szerelmi viszonyt” folytatnak egymással. „Az a személy, aki azonos nemű házassági szerződést vagy élettársi kapcsolatot köt, 14 év börtönbüntetéssel büntetendő” – áll a törvényben.

Nem járnak jobban a melegek jogaiért nyíltan fellépők sem: „Bárki, aki meleg klub, -társaság, -szervezet alapításában részt vesz, ilyenek tevékenységében közreműködik, vagy szándékosan vagy nem szándékosan közszemlére teszi azonos neművel fennálló szerelmi viszonyát, tíz év börtönbüntetéssel büntetendő.”

A törvényt még tavaly májusban fogadták el, de az elnök akkor elhalasztotta az aláírását – írja a Guardian brit lap.

A nigériai törvények eddig is büntették a szodómiát, de az új jogszabály jócskán kiszélesíti a felelősségre vonhatók körét. Miközben Európában és az USA egyes tagállamaiban is bővítik az homoszexuálisok jogait, Afrikában több ország is szigorítana.

Korábban Malawi és Uganda is csak azért nem léptetett életbe hasonló törvényeket, mert az adományozó országok felvetették, hogy akkor nem küldenek segélyt. Nigéria azonban busás olajbevételei miatt nincs rászorulva a nemzetközi segélyekre, így nem lehet ezek megvonásával fékezni.

Kövessen minket a Facebookon is!