Segélypénzek miatt is aggódhat a republikánus nagyágyú

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint önreklámra költött a Sandy hurrikán után kapott állami támogatásokból Chris Christie New Jersey-i kormányzó. Szövetségi vizsgálat indult, hogy tisztázzák ezt. Egy munkatársai által tavaly önkényesen elrendelt hídlezárás miatt már eleve fájhat a feje.
Vágólapra másolva!

Szövetségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy törvényesen használta-e fel a Sandy szupervihar okozta károk felszámolására folyósított segélyeket Chris Christie New Jersey-i kormányzó - közölte hétfőn weboldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

A politikus ellen, - aki jelenleg a legnépszerűbb a 2016-os választások potenciális republikánus elnökjelölt-aspiránsai közül - az amerikai lakás- és településügyi minisztérium indított vizsgálatot. Azért ellenőrzik, mert amikor a vihar sújtotta állam 25 millió dollárt kapott turisztikai marketingcélokra, az összegből 4,7 millió dollárt egy olyan cég kapott, amely őt és a családját is szerepeltette a reklámkampányában.

A New Jersey-i demokraták szerint a versenykiírást megnyerő reklámcég árajánlata több mint 2 millió dollárral haladta meg egy konkurensét, amely azonban nem népszerűsítette volna a Christie családot. Politikai ellenfelei szerint ez hozzásegítette tavaly novemberi újraválasztásában az államban amúgy közmegbecsülésnek örvendő és a kétpárti együttműködést előtérbe helyező kormányzót.

Politikai motiváció

A vizsgálat várhatóan hónapokig tart. Ha ebben az ügyben elmarasztalják, az súlyosabb csapást mérhet rá, mint a George Washington híd önkényes lezárásának múlt héten nagyot robbant ügye. Kiderült ugyanis, hogy Christie beosztottjai a híd felhajtó sávjainak lezárásával négy napig tartó közlekedési káoszt okoztak Fort Lee városban, feltehetően politikai bosszúból. Erről bővebben itt olvashat.

Christie tagadja, hogy köze lett volna a hídlezáráshoz, amelynek részesei a gyanú szerint törvénysértést követtek el. Az ügyben a New Jersey-i törvényhozás és az állam szövetségi főügyésze is vizsgálatot indított. Vezető republikánus politikusok szerint mindkét nyomozás politikailag motivált.

Jó okuk van támadni a demokratáknak

A Washington Post amerikai lap hétfőn azt írta, hogy a sajtóban "bridgate" néven emlegetett hídlezárás még nem kezdte ki a mérsékelt republikánusként ismert Christie támogatottságát, aki még mindig a vezető helyen áll a republikánusok lehetséges elnökjelöltjei között. A második helyre Rand Paul kentucky-i szenátor, a harmadikra pedig Scott Walker wisconsini kormányzó került. Őket Ted Cruz, Jeb Bush, Bobby Jindal, Marco Rubio, John Kasich, Rick Perry és Rick Santorum követi.

A közvélemény-kutatások szerint a 2016-os elnökválasztáson Christie vehetné fel a legnagyobb eséllyel a versenyt a demokraták feltételezett favoritjával, Hillary Clinton volt New York-i szenátorral, volt külügyminiszterrel szemben.

Kövessen minket a Facebookon is!