Lepaktáltak a Sinaloa kartellel az amerikai drogüldözők

Vágólapra másolva!
Titkos paktumokat kötöttek az amerikai drogüldözők a Sinaloa kartellel. Információért cserébe elnézték bűneiket. Legalábbis ez derül ki egy mexikói lap oknyomozásából.
Vágólapra másolva!

Létezett titkos paktum az amerikai kormány és az egyik legnagyobb mexikói drogkartell, a Sinaloa kartell között - állítja az El Universal mexikói lap. A lap szerint a 2000 és 2012 között fennálló megállapodások értelmében a Sinaloa információkkal látta el az amerikai drogellenes ügynökséget (DEA), cserébe elnézték nekik, hogy több milliárd dollár értékben kábítószert csempésszen az USA-ba.

A Joaquin „El Chapo” Guzman vezette Sinaloa kartelltől származik például a Chicago térségében utcára kerülő kábítószerek 80 százaléka.

A drogügyekkel foglakozók körében régi pletyka, hogy Guzman együttműködik az amerikai hatóságokkal, de az El Universal az első, amely bírósági dokumentumokkal is alátámasztja ezt az állítást. A DEA egyik ügynökének és az amerikai igazságügyi minisztérium egyik munkatársának egy chicagói bíróság előtt tett vallomását idézték.

A DEA-ügynöke arról beszélt, hogy a kartell egyik magas rangú vezetőjének letartóztatott fia miként ajánlotta fel együttműködését az amerikai hatóságoknak.

A lap más bírósági dokumentumokra és több száz rendőrrel, fogvatartottal, szakértővel zajlott interjúkra hivatkozva azt írja, a DEA és a kartell különböző emberei 2000 óta több kint 50 alkalommal találkoztak egymással. A DEA ügynökei információkat kaptak a kartell embereitől a rivális szervezetek dolgairól, és besúgóhálózatot építettek ki. Ennek tagjaival olyan megállapodásokat kötöttek, amelyek révén ejtették az amerikai hatóságok esetlegesen ellenük emelt vádjait, vagy megszüntették az ellenük zajló eljárásokat.

Kövessen minket a Facebookon is!