A nácik földjének látja az EU-t az orosz külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Az éves emberi jogi jelentésükben kifogásolják azt is, hogy az uniós tagállamok teret adnak a melegpropagandának. Moszkva szerint Magyarországon is feléledt a szélsőjobboldali ideológia.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztériumnak az Európai Unióról kiadott éves emberi jogi jelentése nácikkal és idegengyűlölőkkel teli, sötét helynek mutatja be a tagállamokat. A 153 oldalas jelentés szerint az EU mind a 28 tagállamában megsértik az emberi jogokat, valamint a szólásszabadságot is. Az emberi jogok szempontjából a legrosszabbul Nagy-Britannia, Belgium és Hollandia, valamint a balti államok teljesítenek az orosz külügy szerint. A jelentés külön megemlíti, hogy a balti államok – Lettország, Észtország és Litvánia – rosszul bánnak az ott élő orosz kisebbségekkel.

Oroszország szerint az EU legsürgetőbb feladata, hogy feltartóztassa az egyre erősebb idegengyűlöletet. A dokumentum 24-szer említi a nácizmust, és a szélsőjobboldali ideológia feléledéséről ír a többi között Németországban, Ausztriában, Svédországban, Olaszországban, Görögországban és Magyarországon is.

Az orosz álláspont szerint sok európai országban rendszeresen jogot sértenek azzal, hogy teret adnak a homoszexuális propagandának. Oroszország nemrég fogadott el törvényt annak érdekében, hogy a saját állampolgárait megvédje ettől. Az európai országokat a börtönökben tapasztalt körülmények miatt is támadja a jelentés.

Az egyetlen pozitív példaként Luxemburg szerepel a dokumentumban. Az EU alapító tagállamában Oroszország szerint nincs különösebb gond az emberi jogokkal.