Véresre verték egymást az ukrán parlamentben a képviselők

ukrajna, parlament, verekedés
Képviselők dulakodnak Ukrajna 2014-es költségvetési vitája közben a kijevi parlamentben 2014. január 16-án.
Vágólapra másolva!
Hangzavar, lökdösődés, verekedés közben szavazták meg csütörtökön az ukrán költségvetést. Az ellenzéki pártok meg akarták akadályozni a szavazást, de a kormánypártok minden próbálkozás ellenére szavaztak.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok blokád alá vonták az ukrán parlamenti üléstermet csütörtökön, a költsévetés szavazása előtt. A kormánypártoknak mégis sikerült elfogadnia a törvényt első olvasásban. A javaslatot az ellenézki blokád miatt egyben, vita nélkül szavazták meg. Az indítványt a 450 tagú parlament 249 képviselője támogatta.

Az idei költségvetés parlamenti tárgyalása részben azért csúszott mostanáig, mert a kormány eleve későn, decemberben, az előző ülésszak végén nyújtotta be, és már nem került napirendre. Az ellenzék pedig a téli ülésszak e heti kezdete óta tartja blokád alatt az üléstermet.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

A szavazás közben az üléstermet teljes káosz uralta. Az ellenzéki képviselők helyüket elhagyva álltak a teremben, míg a kormányzó Régiók Pártja és a kabinetet kívülről támogató kommunisták frakciójának képviselői a helyükön ülve szavaztak. Az ülést a kormánypárti padsorokban helyet foglaló Ihor Kaljetnyik parlamenti alelnök vezette, mivel Volodimir Ribak házelnök irodáját is blokád alá vette az ellenzék.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A parlament egyéb előterjesztésekről is szavazott, de a teremben uralkodó zaj miatt nem lehetett hallani. Miután egy-két előterjesztés nem kapta meg a szükséges 226 támogató szavazatot, áttértek a kézfelemeléses szavazásra. A voksokat lehetetlenül gyorsan, alig néhány másodperc alatt számolták össze. A számlálóbizottság tagja, a kormánypárti Volodimir Olijnik valamennyi indítványnál ugyanannyi, azaz 235 támogató szavazatot jelentett be, ami hangos derültséget keltett az ülésteremben.

A szünet után Ribak házelnök megpróbálta a helyéről folytatni az ülés vezetését, az ellenzék azonban ebben megakadályozta, így ő is a kormánypárti padsorokban kényszerült helyet foglalni.

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke és Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője az ülés utáni sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy törvénytelen minden jogszabály, amelyet elfogadtak. A két politikus a hatalomellenes tüntetések felerősödését jósolta.

Médiakommentárok szerint a csütörtökön elfogadott javaslatok alapján összesen 10-15 évi börtönbüntetés is kiszabható a Majdanon (Függetlenség terén) tüntetőkre. Egyebek között elfogadták azt a jogszabályt, amely tiltja a demonstrációkon sisak és maszk viseletét, az autókonvojban közlekedést a belügyminisztérium engedélye nélkül, ami akár 1-2 év börtönbüntetéssel is sújtható, valamint a középületek blokádját, amiért legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki.

Módosították az EU-párti tüntetőkre vonatkozó, úgynevezett amnesztiatörvényt úgy, hogy az összecsapásokban részt vevő rendvédelmi alakulatok tagjaira is kiterjesztették a büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentességet, továbbá büntetőjogi felelősség alá vonták a rágalmazást, amit másfél éve azért vontak vissza, mert sajtótüntetéseket váltott ki. Ezen kívül megszavazták azt az előterjesztést is, amely alapján a fasizmus bűntetteinek tagadásáért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.