Vágólapra másolva!
Egy kényesnek ítélt kiállítást halasztottak el Párizsban, az Egyesül Államok és Izrael is bírálta a döntést.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ kulturális szervezete a közel-keleti békefolyamat kényességére hivatkozva, 22 arab ország kérésére elhalasztotta a zsidók és a Szentföld 3500 éves kapcsolatát bemutató kiállítás jövő hétre tervezett megnyitóját.

A Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezettel közösen szervezett kiállítás egyes megközelítéseiről "úgy gondolhatja több tagország, hogy veszélyeztetik a közel-keleti békefolyamat éppen folyó tárgyalásait" - olvasható a szervezet közleményében. A konfrontáció és az átpolitizáltság elkerülése érdekében különösen fontos, hogy az UNESCO-nak a Közel-Kelettel kapcsolatos határozataiban és döntéseiben konszenzus legyen. A kiállításnak vannak olyan elemei, amelyekről megállapodásra kell jutni - tették hozzá.

Az Egyesült Államok bírálta a szervezetet a halasztás miatt, és közölte: magas szinten megpróbálja elérni, hogy a kiállítás az eredeti tervnek megfelelően kedden megnyíljon.

Az UNESCO és Izrael viszonya feszült azóta, hogy az ENSZ-szervezet 2011 októberében felvette tagállamai közé Palesztinát. Ennek hatására Izrael és az Egyesült Államok nem fizette be a tagdíját szervezetnek, emiatt viszont a két ország novemberben elvesztette szavazati jogát.