Már halottja is van a bangkoki blokádnak

Vágólapra másolva!
A kormány távozását követeli az a 60 ezer tüntető, aki napok óta blokád alatt tartja a thaiföldi főváros belső részét. A demonstrációnak egy 54 éves férfi az első halottja, őt lelőtték, de két robbanás is történt vasárnap.
Vágólapra másolva!

Fegyveres támadó nyitott tüzet vasárnapra virradóra Bangkokban, a Lad Prao kerületben a kormány lemondását követelő tüntetőkre, a lövöldözésben egy férfi súlyosan megsebesült - közölték a hatóságok. Az 54 éves áldozat önkéntesen vállalta azt a feladatot, hogy az úttorlasznál ellenőrzi a gépkocsikat és a tiltakozók által elfoglalt környékre érkező járókelőket.

Vasárnap két robbanás is történt a fővárosban, a tüntetők által elfoglalt egyik helyszínen, egy emlékmű közelében. Kórházi források szerint a detonációkban 28-an megsebesültek. A tüntetők szerint viszont csak négy sérült van, köztük egy újságíró is. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanásokat.

Az ellenzékiek bangkoki blokádja egy hete kezdődött, becslések szerint több mint 60 ezer ember vesz részt benne. Ellenőrzésük alá vontak és eltorlaszoltak hét forgalmas belvárosi kereszteződést. Az elmúlt napokban több támadás történt ellenük.

A tiltakozók több mint két hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányának távozását és felváltását egy nem választott, "népi tanáccsal". A miniszterelnök előre hozott választásokat jelentett be február 2-ra, amelyeken a kormányzó Puea Thai párt biztos győztesnek tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt is bojkottálja azokat.

A tüntetők célja, hogy megdöntsék Jinglak Sinavatra kormányfő hatalmát, aki szerintük bátyja, a 2006-ban puccsal megdöntött és 2008-ban a börtön elől külföldre menekült volt kormányfő, Thakszin Sinavatra korrupt bábja.

Kövessen minket a Facebookon is!