Tűzvész a 2-300 éves faépületek falujában

norvégia, tűz, tűzvész, világörökség, faház, mobiltelefon, mobillal készült kép
Mobillal készített fotó a tűzvészről
Vágólapra másolva!
Tűzvész volt egy régi faépületeiről nevezetes norvég faluban.
Vágólapra másolva!

Tűzvész pusztított vasárnapra virradóra egy északnyugat-norvégiai faluban, ahol a világörökség részét képező, kétszáz-háromszáz éves faépületek, a norvég faépítészet remekei találhatók.

Az Oslótól 200 kilométerre északnyugatra fekvő, mintegy ezerkétszáz lakosú Laerdalsoyriban kilencven embert szállítottak kórházba, többségüket füstmérgezéssel, és több százat menekítettek ki otthonukból.

Mobillal készített fotó a tűzvészről Forrás: AFP/Arne Veum

A tűzvészben 16 épület teljesen leégett, köztük ipari létesítmények, közösségi és hétvégi házak. A lángok martalékává vált három épület a régi faluközpontban, ahol a történelmi és építészeti értéket képviselő épületek találhatók.

A tűz szombat este kezdődött, és az erős szél által felkorbácsolt lángok házról házra gyorsan terjedtek. Több mint száz tűzoltó vett részt az oltásban még vasárnap délelőtt is. Az oltás késett, mert helikopterekkel is akarták oltani a tüzet, de újságok, tévék drónokat küldtek a levegőbe, hogy fotókat készítsenek a tűzről, ez pedig akadályozta a hatóságok munkáját, számol be a BBC. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet.

A kép a norvég faluról a tűzvész előttről:

A 300 éves faházak. Forrás: Wikipedia

A norvég faluról több képet itt találhat.)