Az ukrán ellenzék ultimátumot adott a kormánynak

Vágólapra másolva!
Nem tudott megegyezni az ukrán elnök az ellenzéki vezetőkkel. Mindkét fél lehetséges vérontásról beszél. 
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök egész nap tárgyalt Kijevben az ellenzéki vezetőkkel, eredménytelenül - írta a BBC. A sikertelen tárgyalások után Vitalij Klicsko, az Ütés pár elnöke ultimátumot fogalmazott meg: ha a kormány nem ír ki előrehozott választásokat, támadást indítanak. Klicsko szerint Janukovics vérontás nélkül távozhat, ha kiírja a választásokat, de ha nem reagál holnap, támadásba lendülnek.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt vezetője megerősítette a kormánynak adott 24 órás ultimátumot, és hozzátette, a tüntetéseket ellehetetlenítő törvény visszavonását is elvárják. "Ha ez nem történik meg, közösen fogunk felvonulni. Ha egy golyó lesz a fejbe, akkor egy golyó lesz a fejbe - mondta.

Mikola Azarov miniszterelnök szerint a kormány kész a kompromisszumra, de az ellenzéki vezetőknek alázatosabbnak kellene lenniük, és nem kellene ultimátumokat szabniuk. Azarov szerint az ellenzéki vezetők felelőssége is, hogy elkerüljék a vorontást és a polgárháborút.

Kijevben ma összecsaptak az EU-párti tüntetők és a rendőrség. Ellenzéki források szerint öten, a hivatalos tájékoztatás szerint ketten meghaltak, és több százan megsebesültek.

Videón a kijevi összecsapások: