A nyugati vezetők elkezdtek Kijevre figyelni

Vágólapra másolva!
Párbeszédet és kompromisszumokat várnak az ukrán elnöktől. Pénteken EU-biztos érkezik, hogy segítse a vitát, Janukovics viszont nem kér a külföldi beavazkozásból. 
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön felszólította Viktor Janukovics ukrán elnököt arra, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az erőszak megállítására, és keressen érdemi kompromisszumot az ellenzékkel a tüntetők "legitim aggodalmainak megválaszolására". Az alelnök a telefonbeszélgetésen arra figyelmeztette ukrán partnerét, hogy a további vérontás Kijev és Washington kapcsolataira is negatív következményekkel járna.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön szintén felhívta Viktor Janukovics ukrán elnököt, és "nyomatékosan felszólította", hogy folytasson "komoly párbeszédet" az ellenzékkel és jusson "kézzelfogható eredményekre", beleértve a polgári szabadságjogok korlátozásáról rendelkező, gyorsított eljárással elfogadott jogszabályok "felülvizsgálatát és visszavonását" - áll a kancellár.

Francois Hollande francia elnök a "leghatározottabban elítélte a kijevi békés tüntetésekkel szembeni erőszakot". "Felszólítom az ukrán hatóságokat, hogy késlekedés nélkül térjenek vissza a párbeszéd és a megnyugvás útjára" - olvasható a francia elnöki hivatal csütörtök este kiadott közleményében.

Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető csütörtökön arra kérte az Egyesült Államok és Oroszország elnökeit, hogy segítsék az ukrajnai konfliktus békés rendezését. "A két ország vezetőinek együttműködése és segítsége nélkül ez (a helyzet) katasztrófához vezethet" - olvasható az ukrán gyökerekkel rendelkező (ukrán-orosz vegyes házasságban született) Gorbacsov levelében.

Az Európai Unió segíteni akarja az ukrán kormány és a tüntetők közti párbeszédet, ezért Stefan Füle, a keleti szomszédsággal kapcsolatos kérdésekben illetékes cseh EU-biztos pénteken Kijevbe utazik - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön, azután, hogy a testület elnöke, José Manuel Barroso telefonbeszélgetést folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

Janukovics felszólította "a Kelet és a Nyugat politikusait", hogy fejezzék be az egymás közötti harcot Ukrajnáért. "Amíg én vezetem ezt az országot, senkinek nem hagyom, hogy szétszakítsa. Garantálom Ukrajna egységét" - húzta alá Janukovics, hozzátéve, hogy az ukrán nép maga is meg tudja oldani azokat a gondokat, amelyeket most átél. "Természetesen, hálásak vagyunk a jó szándékért, de legyünk őszinték, időnként eme jó szándékok mögött alapvetően az Ukrajna feletti befolyásért folyó küzdelem húzódik meg" - fogalmazott az ukrán elnök.

Az ukrajnai eseményekről szóló cikkeinket itt olvashatja.

Kövessen minket Facebookon is.