Nem lesz előrehozott választás Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Puccskísérlettel vádolta meg az Ukrajnában tüntetőket Mikola Azarov miniszterelnök csütörtökön, és irreálisnak nevezte az előrehozott elnökválasztás lehetőségét.
Vágólapra másolva!

"Tényleges államcsínykísérlet zajlik" – fogalmazott Azarov, a hetek óta tartó tüntetésekre utalva, amelyek azóta tartanak, hogy Ukrajna elvetette az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírásának előkészítését. Az ukrán kormányfő a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum helyszínén nyilatkozott, szavait orosz hírügynökségek idézték.

Az orosz jelentések szerint Azarov úgy vélte, a zavargások irreálissá teszik azt a lehetőséget, hogy a jövő tavaszi voksolás helyett előrehozott elnökválasztást tartsanak. "Önök szerint lehet úgy választásokat rendezni, hogy Kijev központját gyakorlatilag elfoglalva tartják az aktivisták? – tette fel a kérdést. – Hogyan lehet választásokról beszélni, miközben zavargások vannak?"

Az ukrán kormányfő Davosban a Reuters brit hírügynökségnek is nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy kabinetje kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni a közrend helyreállítására, ha nem sikerül dűlőre jutni az ellenzékkel, és folytatódni fognak a zavargások. Ugyanakkor megerősítette Viktor Janukovics államfő azon korábbi állítását, miszerint nem terveznek szükségállapotot kihirdetni.

"Egyelőre nem tartjuk szükségesnek a kemény és rendkívüli lépéseket. De ne tereljék zsákutcába a kormányt. Az embereknek nem szabad azt hinniük, hogy a kormánynak nincsenek meg az eszközei arra, hogy véget vessen ennek. Alkotmányos jogunk és felelősségünk a rend helyreállítása az országban" – mondta Azarov.

A november óta tartó kijevi tüntetések – amelyek azért robbantak ki, mert Kijev leállította az EU-val való társulási szerződés aláírásának előkészítését – néhány napja erőszakba torkolltak, mikor radikális tüntetők többezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet védő rohamrendőrökkel.

Kövessen minket a Facebookon is.