Hatszorosára növelik az ukrán különleges erők létszámát

Vágólapra másolva!
A két rohamrendőri alakulat létszáma összesen 30 ezer fő lesz.
Vágólapra másolva!

A kormány döntést hozott a Berkut és a Hrifon különleges belügyi erők létszámának jelentős növeléséről - szivárgott ki a kabinet hétfőn, zárt ajtók mögött tartott tanácskozásáról. Jelenleg a Berkut (szirti sas) rohamrendőri alakulatnak mintegy négyezer, a Hrifonnak (griffmadár) ezer tagja van. A Zerkalo Negyeli című lap internetes hírportáljának név nélkül nyilatkozó forrás szerint a kormány a belügyminisztérium irányítása alá tartozó két alakulatnak a létszámát 30 ezer főig kívánja megnövelni.

A forrás elmondta, hogy a tanácskozáson arról is döntöttek, hogy Kijev harminc utcájában korlátozzák a forgalmat. Az igazságügyi minisztérium utasítást kapott ara, hogy tegye törvényessé úgynevezett népi osztagok létrehozását, amelyek a közrend helyreállításában vennének részt. Az ülésen javaslatként hangzott el, hogy az állami költségvetés tartalékkeretéből különítsenek el összeget lőszerek és fegyverek vásárlására a belügyi egységek számára. A forrás szerint szigorú titokban rendkívüli állapot bevezetését tervezi a kormány. Ezt egyébként a nap folyamán korábban Mikola Azarov miniszterelnök sajtótitkára határozottan cáfolta.

Eközben a Szevodnya című lap internetes hírportálja arról számolt be, hogy az igazságügyi minisztérium egyik épületét elhagyták a tüntetők, a tárca egy másik épülete viszont állítólag még megszállás alatt van. Az ellenzéki "nemzeti ellenállás" parancsnoksága ugyanakkor úgy tudja, hogy nincsenek már tüntetők az igazságügyi minisztérium egyik épületében sem.

Az újságírók is tüntettek

Hétfőn újságírók egy körülbelül ötven fős csoportja a fegyverszünet alatt kivonult a rendőrök és a tüntetők közötti kijevi összecsapások helyszínére, a parlament és a kormány utcájába. Egészen a rendőrök kordonjáig vonultak egy plakáttal, amelyen egy golyóálló mellénybe öltöztetett galamb volt látható, akit épp egy fegyverrel célba vesznek. Az akció résztvevő így figyelmeztették a rendőröket arra, hogy túllépik hatáskörüket azokkal az eszközök, amelyeket a média munkatársai ellen használnak. Kérték a belügyi egységek tagjait, hogy ne lőjenek rájuk munkájuk végzése közben.

A rohamrendőrök erre úgy válaszoltak, hogy hangosbemondón figyelmeztették az újságírókat: ne provokálják a rendőrség tagjait, és a kordonhoz három méternél közelebb ne lépjenek. Az ukrán tömegtájékoztatási intézet adatai alapján január 19-27. között a zavargásokban mintegy 60 újságíró sérült meg, tavaly novemberben és decemberben pedig több mint 50 újságíró szenvedett rendőrök okozta sérüléseket.

Kövessen minket a Facebookon is!