Kijevben elfoglalták az igazságügyi minisztérium egyik épületét

kijev, ukrajna, tüntetés, zavargás, igaszságügyi minisztérium elfoglalása
Ukrainian opposition activists guard occupied building of the Ukrainian Justice Ministry in Kiev on early January 27, 2014. Dozens of Ukrainian protesters on Sunday seized the justice ministry in Kiev, smashing its windows, an AFP correspondent reported. The protesters appeared to have encountered no resistance and already begun erecting barricades outside the building with rubbish containers. AFP PHOTO / SERGEI GAPON
Vágólapra másolva!
Ez már a harmadik minisztériumi épület, amit a Közös Ügy nevű párt emberei foglalnak el. Egyelőre nem avatkozott közbe a rendőrség, de az igazságügyi miniszter már szükségállapotról beszélt. Vidéken már rohamrendőröket is bevetettek. 
Vágólapra másolva!
Ellenzéki tüntetők őrzik az igazságügyi minisztérium elfoglalt épületét - további fotók a képre kattintva! Forrás: AFP/Sergei Gapon

A kormányellenes tüntetők elfoglalták Kijevben az igazságügyi minisztérium egyik épületét - jelentette hétfőre virradóra az ukrán média. Az UNIAN hírügynökség szerint a kijevi rendőrség közölte, a minisztérium illetékesei késő éjszaka értesítették a rendőrséget a segélyhívó vonalon arról, hogy ismeretlenek megkísérelték hatalmukba keríteni az épületet. A rendőrség szerint a behatolók "egyelőre" ellenőrzésük alatt tartják a négyszintes épületet.

A Majdan közelében lévő épület földszinti ablakait betörték, az épület homlokzatáról leszedték az intézmény nevét jelző táblát. Egy tüntető azt mondta, hogy az épület három őre nem tanúsított ellenállást. Hozzátette, hogy a minisztérium dolgozói hétfőn elvihetik a szükséges dokumentumokat, de nem engedik őket dolgozni.

Az UNIAN szerint Olena Lukas igazságügyi miniszter hétfőre virradóra az Inter tévének nyilatkozva azzal fenyegetőzött, hogy rendkívüli állapot bevezetését fogja kérni a nemzetbiztonsági és védelmi tanácstól, ha a tüntetők fél órán belül nem hagyják el az általa vezetett minisztériumot.

Viktor Janukovics ukrán elnök portréját égetik kormányellenes tüntetők a kijevi igazságügyi minisztériumban - további fotók a képre kattintva! Forrás: MTI/AP/Szerhij Gric

Az ukrán belügyminisztérium arról tájékoztatott közleményében hétfő hajnalban, hogy a husángokkal és vasrudakkal felfegyverzett, símaszkot és sisakot viselő tüntetők nem engedték be az épületbe a helyszínre érkező rendőröket. Közölték, azért kerítették hatalmukba a minisztériumot, hogy ott éjszakázzanak és felmelegedjenek. A védelmi tárca szerint a behatolók eltorlaszolták belülről a minisztérium udvarának autóbehajtóját. A belügyminisztérium nyomozást indított az ügyben.

A média szerint a Szpilyna Szprava (Közös ügy) nevű mozgalom emberei foglalták el az igazságügyi minisztériumot. Legalábbis erről tájékoztatott vezetőjük, Olekszandr Daniljuk a Facebook közösségi portálon. Ugyanez a mozgalom kerítette hatalmába december 24-én az agrárpolitikai és élelmezési, valamint az energetikai és szénipari minisztériumot is.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) elnöke éjfél után felkereste a tüntetők által elfoglalt igazságügyi minisztériumot, amely előtt több tucat ellenzéki barikádot épít hóval megtöltött zsákokból és szemetes kukákból.

Barikádot építettek hóval megtöltött zsákokból és szemetes kukákból - további fotók a képre kattintva! Forrás: AFP/Sergei Gapon

A kijevi média közben arról számolt be hétfőre virradóra, hogy Zaporizzsja városában a rohamrendőrök szétoszlatták a többezres ellenzéki tüntetést, és megtisztították a tiltakozóktól a város főterét. Előzőleg a tüntetők el akarták foglalni a megyei adminisztráció épületét, de a rendőrök megakadályozták őket ebben, és körülzárták az intézményt. A hatóságok bűnvádi eljárást indítottak a kormányzati épület elfoglalására tett kísérlet miatt.