Nincsenek melegek Szocsiban

szocsi, szocsi polgármester, Nincsenek melegek Szocsiban, Anatolij Pahomov
Anatolij Pahomov, Szocsi polgármestere (jobbra) és Dmitrij Csernyisenko, a Szocsi 2014 szervezőbizottság elnöke az olimpiai kabalafiguráiként fényképezkednek 2011 nyarán
Vágólapra másolva!
Szocsi polgármestere szerint nincsenek homoszexuálisok a városban, de minden meleg szurkolót szívesen látnak az olimpián.
Vágólapra másolva!

Nincsenek homoszexuálisok Szocsiban a téli olimpiának otthont adó város polgármestere szerint - írja a brit BBC. Anatolij Pahomov szerint ennek ellenére szívesen látják a homoszexuálisokat az olimpián, amennyiben tiszteletben tartják az orosz törvényeket, és nem próbálják meg ráerőszakolni szokásaikat másokra.

A polgármester szerint a Szocsiba látogató melegeknek nem kell rejtőzködniük a városban. „Ez az ő dolguk, ez az ő életük. De ez a szokás nem elfogadott a Kaukázusban, és nincsenek is melegek Szocsiban. Nem tudom, hogy régebben voltak-e, de az biztos, hogy én egyet sem ismertem” – mondta Pahomov.

Anatolij Pahomov, Szocsi polgármestere (jobbra) és Dmitrij Csernyisenko, a Szocsi 2014 szervezőbizottság elnöke az olimpia kabalafiguráiként fényképezkednek 2011 nyarán Forrás: AFP/RIA Novosti/Mihail Mokrushin

Tavaly júniusban olyan törvényt fogadtak el Oroszországban, amely betiltotta a homoszexualitással kapcsolatos események reklámozását a 18 év alattiak védelmében, aki ezt megszegi, pénzbüntetést kell fizetnie.

A BBC riportere Szocsiban meglátogatott egy melegklubot, ahol az ott szórakozók nem engedték, hogy fotózzák őket, és visszafogottan fogalmaztak az új orosz törvénnyel kapcsolatban.

Egyikük szerint sok melegklub van Moszkvában, de Szocsiban is akad belőlük kettő. „Vannak olyan helyek Oroszországban, ahol komoly előítéletekkel kell szembenézniük a melegeknek" - mondta.

Borisz Nemcov korábbi miniszterelnök-helyettes, jelenlegi ellenzéki vezető szerint a szocsi polgármester szavai nevetségesek. „Amennyire én tudom több melegklub is van Szocsiban. Hogyan tudnak túlélni, miért nem mennek csődbe?” – tette föl a költői kérdést Nemcov.