Újra lehet tüntetni Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A most visszavont törvény megtiltotta a nyilvános helyen való sátrazást, és büntette a kormányhivatalnokok rágalmazását. A tüntetések már javában folytak, amikor ezt a törvényt megszavazták. Az ellenzék egyik fő követelése volt, hogy vonják vissza ezt a jogszabályt.
Vágólapra másolva!

A nyugati országok által élesen bírált jogszabályok hatályon kívül helyezésére 361 képviselő – köztük Viktor Janukovics elnök sok híve – szavazott igennel, 2 nemmel a 450 tagú parlamentben. A voksolás eredményét az ülésteremben tapssal fogadták. A törvények visszavonásának hírét ujjongva fogadta a kijevi Majdanon (Függetlenség tere) tüntető tömeg. Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető felszólította Viktor Janukovics elnököt, hogy haladéktalanul írja alá a parlament által kedden elfogadott törvényeket.

Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője kijelentette: ez csak egy lépés volt a győzelem felé, még nem értek el mindent. Az ellenzék a következő lépésben amnesztiát fog követelni a rendőrség által letartóztatott aktivistáknak – tette hozzá.

A Haza (Batykivscsina) párt, a bebörtönzött Julija Timosenko volt miniszterelnök pártja, törvényjavaslatot nyújtott be, amely mentesítené a felelősségre vonás és büntetés alól a tömeges tiltakozó akciók résztvevőit.

A Régiók Pártjának egyik képviselője közölte, hogy a parlament megvitatja az amnesztia kérdését. A letartóztatott tüntetők szabadon engedéséről rendelkező törvény életbe lépését azonban ahhoz a feltételhez kötik, hogy az ellenzéki aktivisták vonuljanak ki az általuk elfoglalt középületekből.

A kijevi parlament kedden reggel kezdett rendkívüli ülést a válság miatt. Ezt megelőzően Mikola Azarov miniszterelnök felajánlotta lemondását. Viktor Janukovics elnök elfogadta Azarov és a teljes ukrán kormány lemondását kedden - az erről kiadott rendeletet az államfői hivatal honlapján tették közzé. Az elnöki rendelet ugyanakkor hozzáteszi, hogy a jelenlegi kabinet ügyvezetőként a helyén marad a következő kormány megalakításáig.

Azarov sajtóirodájának közlése szerint azzal indokolta leköszönési szándékát, hogy már az ország gazdasági helyzetét fenyegetik a két hónapja tartó zavargások. Közleményében úgy fogalmazott, hogy lemondásával a politikai kompromisszum és a válság békés rendezésének további feltételeit szeretné megteremteni. "Ma mindennél fontosabb Ukrajna egységének megőrzése. Ez minden személyes ambíciónál is fontosabb" – írta Azarov, aki 2010 óta áll az ukrán kormány élén.

Azarov lemondása várhatóan nem elégíti ki a demonstrálókat, akik ragaszkodnak Janukovics elnök távozásához és új választások kiírásához.

Kövessen minket a Facebookon is!