Janukovics betegállományba ment

Vágólapra másolva!
Nem közölték, hogy az ukrán elnök meddig nem tudja ellátni a hivatalát.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics hivatalos weboldalán közleményben tudatták, hogy az ukrán elnök akut légzőszervi bántalmak és magas láz miatt betegszabadságon tartózkodik. A szöveg semmit sem árul el arról, hogy várhatóan mikor folytathatja a munkát, illetve tud-e egyáltalán bármilyen mértékben dolgozni a betegsége alatt.

Közben az utcákon továbbra is tüntetnek, többek között Janukovics lemondását és új választások kiírását követelve.

Az ukrán parlament tegnap elfogadta azt az amnesztiatörvényt, melynek értelmében a fogva tartott tüntetőket elengedik, ha a protestálók 15 napon belül elhagyják az általuk megszállt középületeket. Az ellenzék nem ment bele az alkuba, és ma is kinn maradt az utcákon, illetve az elfoglalt épületeket sem adta át.

Az Európai Unióhoz való közeledésért november óta küzdő tüntetők az épületeket saját főhadiszállásaikként, illetve melegedőkként használják. Az amnesztiával Janukovics az után próbálkozott, hogy kedden lemondott hivataláról Mikola Azarov miniszterelnök, és ideiglenesen Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes lett a kormány első számú vezetője. A tüntetők lendületét azonban eddig egyik lépéssel sem sikerült csillapítani.

A helyi média szerint tegnap kórházba vittek két férfit lőtt sérülésekkel, egyikük bele is halt a sérüléseibe, de a rendőrség cáfolta a hírt. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter a tárca honlapján közzétett üzenetében az ellenzéki politikusokra utalva arra szólított fel, hogy "akik emberi életek árán törnek hatalomra, jusson eszükbe, a barikád mindkét oldalán ugyanazon ország állampolgárai állnak". A belügyminiszter közölte, hogy szívleállás következtében meghalt a kórházban a belügyi egységek egyik rendőrtisztje.

Médiaértesülések szerint ismeretlenek tömegével gyújtják fel Kijevben a nyugat-ukrajnai rendszámú autókat. Az elmúlt két nap alatt mintegy kétszáz gépkocsiban keletkezett tűzkár. Volodimir Ribak házelnök eközben aláírta a tüntetésellenes törvények hatályon kívül helyezéséről hozott jogszabályt, és elküldte azt az államfőnek jóváhagyásra, de a törvény csak akkor léphet életbe, ha Janukovics is aláírja.