Szaúd-Arábia terroristát csinál az ellenzékből

Vágólapra másolva!
Egy új törvény értelmében bárkit terroristaként lehet üldözni, aki reformokat követel. Emberi jogi aktivisták szerint katasztrofális a jogszabály.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia vasárnap életbe léptette a terrorizmus elleni új törvényét, amelyet aggasztónak minősítenek emberi jogi aktivisták. Szerintük a törvény megengedi a királyságnak, hogy bárkit terroristaként üldözzön, aki reformokat követel, vagy bírálja a társadalmat. Mindezzel a törvény a hatalmi rendszer konzerválását segíti.

A törvény megfogalmazása szerint minden olyan tett, amely "ingataggá teszi a társadalom biztonságát vagy az állam szilárdságát, vagy sérti a nemzeti egységet, vagy a nemzet tekintélyét tépázza" terrorista cselekménynek tekinthető. Ebben a szellemben minden felhívás politikai rendszerváltásra, szintén terrorista cselekménynek ítélhető. Az új paragrafusok széles jogkört adnak a biztonsági szolgálatnak magánszemélyek otthonainak átkutatására, telefonhívásainak lehallgatására, internetezésének figyelésére. Házkutatásokhoz nincs szükség előzetes bírói végzésre, indoklásként elég a terrorizmus gyanúja.

Emberi jogi aktivisták katasztrofálisnak nevezik a törvényt, amelynek célja szerintük kristálytisztán az, hogy a sivatagi királyság uralkodó családját szilárdan hatalmon tartsa, miközben erősödnek a reformokat követelő hangok az arab tavasz - 2011 - kezdete óta. Az arab világon végigsöprő tömegmegmozdulások több, hosszú ideig országló önkényuralkodót is letaszítottak a hatalmi csúcsról - van viszont ahol ez nem sikerült, így Szíriában, és patthelyzet alakult ki. Szaúd-Arábia uralkodó családjának volt ideje átgondolni a hatalmára esetlegesen leselkedő társadalmi veszélyeket és felkészülni ezek ellen egyebek közt a mostani új törvénnyel, amelyet az ország kormánya tavaly december 16-án fogadott el és Abdallah király rögvest ratifikált is. Parlamenti jóváhagyás nem okozott gondot, mivel a királyságban nincs parlament, csupán egy 150 tagú tanácskozó gyűlés.

Szaúd-Arábia a világ egyik utolsó abszolút monarchiája. Minden hatalom a 89 éves király kezében összpontosul.

A törvényt egyébként csak e hét pénteken tették közzé teljes terjedelmében, szövege a kormány hivatalos lapjában jelent meg. A szaúdi kulturális és tájékoztatási miniszter azzal érvelve vette védelmébe, hogy regulái a bűnmegelőzés és az iszlám törvények szerinti emberi jogok biztosítása között egyensúlyoznak.

2011-ben hasonló törvénnyel próbáltak előállni, ám félretették, miután szaúdi emberi jogi aktivisták a világhálón közzétették a tervezetet. Azóta a királyságban aktivisták tucatjai kerültek börtönbe, jogi szervezeteket számoltak fel a hatóságok, amelyek immár jóval éberebben figyelik a világháló közösségi portáljait. A honlapokon gyakori a viccelődés az öreg királlyal, de a korrupció, a szegénység és a munkanélküliség miatt dühödt megjegyzések is akadnak. Az új törvény mindenesetre valamivel enyhébb a 2011-es változatnál, amely az iszlám vallás sértegetését is bűncselekménynek bélyegezte, a tiltakozó akciókat pedig terrortettnek.