Félig teli, félig üres az ukránok hócipője

Vágólapra másolva!
Az ukránok szűk többsége ugyan támogatja, hogy előrehozott választásokat írjanak ki a november vége óta heves tüntetések színterévé vált országban, de a társadalom megosztott a tüntetéseket kiváltó ok, azaz az Európai Unióval való társulási egyezmény kérdésében egy hétfőn közzétett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

A kijevi TNS közvélemény-kutató internetes felmérése szerint a válaszadók 51,3 százaléka támogatta az előrehozott elnökválasztás kiírását, míg 58 százalékuk akart idő előtti parlamenti választást.

A potenciális miniszterelnök-jelöltek közül Petro Porosenko volt gazdasági miniszter, az ellenzékieket támogató független parlamenti képviselő volt a legnépszerűbb 21,8 százalékkal, de nagyjából ugyanennyien (21,6 százalék) szimpatizáltak a Viktor Janukovics elnökhöz hű Szerhij Arbuzov jelenlegi ügyvivő kormányfővel is.

A 2010-ben megválasztott Janukovics mandátuma csak 2015-ben járna le, de a kijevi tüntetők az azonnali távozását és előrehozott elnökválasztás kiírását követelik. A válság miatt Mikola Azarov miniszterelnök januárban lemondott. Az immár erőszakos összecsapásokká fajult tüntetések eredetileg azért törtek ki, mert Janukovics a tervekkel ellentétben nem írt alá társulási szerződést az EU-val, ehelyett – nyugati elemzők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök gazdasági zsarolása miatt – Oroszország felé fordult.

Az ukrán lakosság a felmérés szerint igencsak megosztott az EU-val kapcsolatban: a válaszadók 48 százaléka vélte úgy, hogy Ukrajnának felül kellene vizsgálnia az EU-val való társulás elutasítását, míg 40,3 százalékuk szerint erre nincs szükség. A tüntetéseket 48 százalék szerint folytatni kell, 45,1 százalék szerint viszont nem.

Kövessen minket Facebookon is!