Továbbengedték a sugárzás miatt vizsgált kamionokat

Vágólapra másolva!
A háttérsugárzástól csak minimálisan eltérő adatokat mutattak ki a két Letenyénél félreállított kamionnál.
Vágólapra másolva!

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) mérése a háttérsugárzástól csak minimális eltérést mutatott ki szerdán annál a két teherjárműnél, amelyet a sugárkapuk jelzése miatt állítottak félre a letenyei határátkelőn - közölte a katasztrófavédelem.

A Horvátországból érkező és Oroszországba tartó, transzformátorokat szállító két kamiont szerda este továbbengedték. Az OSSKI vizsgálatára azért volt szükség, mert napközben a két teherjármű áthaladásakor is jelzett a sugárkapu a letenyei határátkelőn.

Az első tehergépjármű szerda délelőtt érkezett a horvát-magyar határátkelőhöz. Miután a jármű áthaladásakor a sugárkapu jelzett, a helyszínre vonult a zalai katasztrófavédelem mobil laborja. A mérések elvégzése után a határon lévő állandó, illetve a katasztrófavédelem által felállított sugárzásmérő műszer újból jelzett, ezért indultak el az OSSKI szakemberei is további vizsgálatok elvégzésére.

A katasztrófavédelem műszeres vizsgálatai idején érkezett a második, szintén transzformátorokat szállító jármű, és miután annál szintén jelzést adott a határátkelőn telepített sugárzásmérő, a hatóságok mindkét járműszerelvényt félreállították. Az OSSKI szakembereinek részletes mérései a háttérsugárzás ingadozását figyelembe véve minimális eltérést mutattak ki, így a kamionokat továbbengedték.

Kövessen minket Facebookon is!