B... meg az EU!

Vágólapra másolva!
Az ukrán helyzetről beszélgető amerikai diplomaták az EU-t inkább háttérbe szorítanák, míg az ENSZ-t inkább bevonnák – derült ki egy kiszivárgott hangfelvételből. Egy női hang, valószínűleg egy magas rangú amerikai külügyi hivatalnoké, káromkodva adta a kijevi nagykövet tudtára, hogy mit gondol az uniós érdekekről.
Vágólapra másolva!

"B... meg az EU!" – mondta egy női hang egy hangfelvételen, amely gazdája állítólag Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes. A Youtube-on megtalálható hangfelvételt (több feltöltésből az egyik itt elérhető) eredetileg kedden töltötték fel, és orosz nyelven feliratozták.

A jelek szerint ezen Nuland és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet telefonbeszélgetése hallható, de a felvétel hitelességét az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg. Jen Psaki külügyi szóvivő viszont a sajtókérdések kereszttüzében azt mondta, hogy "nem mondtam, hogy nem hiteles".

A beszélgetés az ukrán eseményekről szól, ebben a két diplomata a válságban érintett ukrán politikusokról (Vitalij Klicskót a nagykövet a "legnagyobb kutyának" nevezte) és az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájáról ötletelt. A női hang szerint Brüsszel törekvéseit figyelmen kívül kellene hagynia az Egyesült Államoknak, helyette az ENSZ-t szeretnék jobban bevonni.

A sajtónak névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek Oroszországot sejtik a telefonbeszélgetés lehallgatása és kiszivárogtatása mögött. Ezt azzal támasztották alá, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa, Dmitrij Loszkutov az elsők között kommentálta a Twitteren a kendőzetlen véleménynyilvánításokkal tarkított párbeszédet.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője nem nyilatkozott sem a Youtube-videó lehetséges eredetéről, sem a tartalmáról, de ő is úgy vélekedett: "Oroszország szerepéről mond el valamit" az, hogy a felvételt ilyen hamar felfedezte és kommentálta az orosz kormány.

Jen Psaki szerint ha az oroszok lehallgattak, majd posztoltak egy diplomaták között lefolytatott magánbeszélgetést, az egy "új mélypontot jelent" az orosz módszerekben. Kijelentette, hogy Nuland kapcsolatba lépett európai partnereivel, és bocsánatot kért a jelentésekben szereplő megjegyzések miatt.

Kövessen minket a Facebookon is!