Korlátozza az internetet Törökország

Vágólapra másolva!
A török parlament az internet ellenőrzését szigorító törvénymódosításokat fogadott el szerda éjjel - jelentette a török média. Az új szabályozás ellen több nemzetközi szervezet, az Európai Unió és török politikai pártok egyaránt felemelték a szavukat.
Vágólapra másolva!

Az új törvényszöveg mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy a kormány távközlési hatósága bírósági döntés nélkül blokkolja azokat az internetes oldalakat, amelyek "veszélyeztetik a magánéletet", illetve "diszkriminatívnak vagy sértőnek" ítélt tartalmakat tesznek közzé. A jogszabály emellett arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy két évig őrizzék meg a világhálót használók tevékenységének adatait, s azokat kérésre a hatóságok rendelkezésére bocsássák, az érintettek értesítése nélkül.

Az egyik kormánypárti honatya egyéni indítványaként beterjesztett salátatörvényt az ellenzékkel folytatott több órás heves vita után szavazták meg a parlamentben abszolút többséggel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártjának képviselői. Az ellenzéki felszólalók közül a vitában többen elítélték azt a "cenzúrát", amelyet Recep Tayyip Erdogan 2002 óta hatalmon lévő iszlám konzervatív kormánya az országra kényszerít.

Megfigyelők szerint az internet ellenőrzésének megszigorítása összefügg azzal a példátlan korrupciós botránnyal, amely december közepén rázta meg a török kormányt. A kabinet számos miniszterét és magát a miniszterelnököt is érintő botrány kipattanására Erdogan azzal válaszolt, hogy a nyomozásban részt vevő rendőri és igazságügyi szervek tisztségviselőinek százait mozdította el posztjukról, hetekkel a március 30-i helyhatósági választások, s néhány hónappal az augusztusi elnökválasztás előtt.

Felháborodás külföldön

Ez a törvény mély aggodalommal tölt el minket, mivel a szólásszabadságot érintő korlátozásokat vezet be - fogalmazta meg Brüsszel bírálatát Peter Stano, Stephan Füle, a keleti szomszédság ügyeiben illetékes európai uniós biztos szóvivője. "A török közvélemény több információt és átláthatóságot, valamint kevesebb megszorítást érdemel" - magyarázta Stano.

A brüsszeli tisztségviselő hozzátette, hogy az új szabályozást felül kell vizsgálni, hogy összhangba kerüljön az EU normáival, hiszen Törökország csatlakozási tárgyalásokat folytat Brüsszellel.

"Arról van szó, hogy megfélemlítsék az embereket azzal, hogy elmondják nekik, a Nagy Testvér figyel téged" - tolmácsolta felháborodását az AFP hírügynökségnek Faruk Logoglu, az ellenzéki Köztársaság Néppárt elnöke.

"Ez a törvény hatalmat ad a kormány kezébe ahhoz, hogy bárkit cenzúrázhasson az interneten, aki nem tetszik neki, vagy akinek a véleményét nem akarja közzétenni" - magyarázta Daniel Calingaert, a Freedom House nevű jogvédő szervezet alelnöke. A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű New York-i székhelyű szervezet kijelentette, hogy a törvénymódosítások "tovább rontják" a sajtószabadság törökországi helyzetének amúgy is "gyászos" bizonyítványát.

Törökországban már eddig is viszonylag egyszerű volt egy bírósági döntéssel leállítani weboldalak működését. Hasonló lépéssel sújtották már a Wordpress blogplatformot, a DailyMotion és a Vimeo videomegosztó portálokat, a YouTube elérését pedig 2010 előtt két éven át akadályozták. Az isztambuli Gezi park sorsa körül kirobbant tavaly nyári tüntetéssorozat idején Erdogan kifejezetten a zavargások szításával vádolta meg a tüntetők által mozgósításra használt Twittert. Tavaly decemberi transzparencia jelentésében a Google internetes óriás Törökországot már Kínával együtt emlegette mint a világhálót leginkább cenzúrázó hatalmak egyikét.