Lengyelország újra az exkommunista pártvezetőjéről beszél

Vágólapra másolva!
Ötvenhárom évnyi házasság után elválhat Jaruzelski tábornoktól a felesége, mert az egykori párt- és állami vezető viszonyt folytat az ápolónőjével.
Vágólapra másolva!

Lengyelország hajdani párt- és állami vezetője, a 90 éves Wojciech Jaruzelski 84 éves felesége, Barbara ügyvédjével már négy hónapja összekészítette a váláshoz szükséges iratokat. "Ha a férjem nem szakít azzal az asszonnyal, megindítom a válópert" - közölte Barbara Jaruzelska. Az egykori tábornok évek óta betegeskedik, többször kellett kórházba szállítani. A válóok egy ötvenes nő, aki korábban bejárónőként segítette a házaspárt, majd az idős férfi gondozója lett. Jaruzelskit jelenleg nyirokmirigyrákkal kórházban kezelik.

"A nő feje a férjem takarója alatt volt, így kaptam rajta őket. Ez az asszony csak a férjem pénzét akarja, teljesen az ujja köré csavarta. Tisztában vagyok vele, hogy a köreinkben helyteleníteni fogják a lépésemet, de most a méltóságomról van szó. Egyébként ez az első nagy válság házasságunk 53 éve alatt" - magyarázta Jaruzelska. Férje viszont azt közölte, hogy soha nem fog beleegyezni a válásba, és szerinte felesége elvesztette az eszét. A párnak egy lánya és egy unokája van.

Jaruzelski tábornok a kommunista párt vezetőjeként 1981 és 1990 között a lengyel történelem meghatározó alakja volt, nevéhez fűződik a szükségállapot kihirdetése az antikommunista Szolidaritás-mozgalom ellen 1981. december 13-án. Az arcát mindig nagy fekete napszemüveg mögé rejtő tábornokról a katonai fegyelmet kedvelő tiszt, a meg nem alkuvó államférfi, az ideális férj és apa képe alakult ki.