Egy Doktor House epizód mentett meg egy német férfit

Vágólapra másolva!
A férfinak ugyanaz volt a baja, mint Doktor House csípőprotézises anyósának.
Vágólapra másolva!

A cinikus orvosról szóló sorozat, a Doktor House alapján diagnosztizált egy súlyos betegséget egy német orvos - olvasható a The Lancet brit orvosi hetilap pénteki számában. A beteg, egy 55 éves német férfi életveszélyes tünetekkel érkezett a Marburg Egyetem klinikájára: szívproblémákkal küszködött, ismeretlen eredetű magas láza volt, a nyirokmirigyei megnagyobbodtak, a hallása és a látása is rohamosan romlott.

Schäfer és kollégái megvizsgálták a német beteg addigi élettörténetét, hátha megtalálják a különös tünetek okát. Egyetlen műtétet találtak: a férfi nemrég csípőprotézist kapott. Az orvosi vizsgálatok során nem tudtak semmi pontosat mondani, amíg a férfi Jürgen Schäfer orvoshoz nem került. Schäfer abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt pácienseket irányítják.

Az orvos szerint a férfi tünetei tökéletesen megegyeztek azokkal a tünetekkel, amelyekkel az amerikai sorozat egyik epizódjában találkoztak az orvosok, így öt perc sem kellett neki a diagnózis felállításához. A férfinak kobaltmérgezése volt – ugyanúgy, mint Doktor House leendő anyósának, aki egy fém csípőprotézis beültetése miatt betegedett meg.

A német orvos nemcsak kikapcsolódásként követi figyelemmel a sorozatot, hanem tanítási célra is használja egyetemen. Kezdetben csak azért vetített videókat, hogy több diákot csalogasson az óráira, de a nagy sikeren felbuzdulva később egy teljes előadást indított „Doktor House – mi meg tudtuk volna menteni a beteget?” címen. Ezen az órán a sorozat egyes epizódjait elemezve tanította meg a diákoknak, hogyan ismerjenek fel ritka betegségeket.