Kivégezték a koppenhágai állatkert zsiráfját

zsiráf állatkert koppenhága
Egy tökéletesen egészséges, 18 hónapos zsiráfot öltek meg a koppenhágai állatkertben a beltenyészet elkerülése érdekében 2014. február 9-én
Vágólapra másolva!
Bár szombaton még úgy tűnt, hogy a közvélemény felháborodása megmenti a koppenhágai zsiráf életét, de vasárnap reggel megölték Mariust. Az igazgatónál hiába jelentkeztek más parkok a 18 hónapos állatért, hajthatatlan volt.
Vágólapra másolva!

Hiába írták alá ezrek a koppenhágai zsiráf megmentésére kiírt petíciót, vasárnap reggel bénítópisztollyal megölték a 18 hónapos Mariust - írja a brit BBC. Az állatkert a szabályok szerint járt el, hogy elkerülje a beltenyészetet, miután nem volt olyan intézmény, ahová átszállíthatták volna az ivarérett korba lépő, egészséges hímet.

A hír, miszerint az állatkert a fiatal zsiráf kivégzésére készül nagy felháborodást váltott ki, és több állatkert is jelentkezett az utolsó pillanatban, hogy igényt tartana Mariusra, de a koppenhágai állatkert végül máshogy döntött.

Forrás: AFP/Kasper Palsnov

Bengt Holst, az intézmény vezetője a támadások ellenére kiállt az állat megölése mellett. Szerinte a koppenhágai állatkertben a zsiráfok remekül szaporodnak, ezért megoldható az is, hogy csak a legjobb génállományú egyedek örökíthessék tovább magukat, amely összességében a faj fennmaradását szolgálja.

A nyilvánosság előtt végezték el a zsiráf boncolását Forrás: AFP/Kasper Palsnov

Holst szerint minden lehetséges opciót megvizsgáltak, és nem volt hely sehol Mariusnak. A zsiráfért jelentkező állatkerteknek szerinte pedig olyan zsiráfokat kéne befogadniuk, amelyek genetikusan fontosabbak a most kivégzett állatnál. Holst azt mondta, a Marius megmentéséért indított kampány "túl messzire ment".

Marius maradványait először tudományos vizsgálatoknak vetik alá, majd a maradékot a koppenhágai állatkert ragadozói fogják fölfalni.