Megmenekül Marius, a zsiráf

Vágólapra másolva!
Nem akarja megölni Marius nevű zsiráfját az a dániai állatkert, amelyről elterjedt ez a hír, jelentette be az intézmény. Egy áprilisi nyilatkozatot érthetett félre a közvélemény. Egy másik, koppenhágai állatkert vasárnap ölte meg a kölyökzsiráfját, hogy elkerüljék a beltenyészetet.
Vágólapra másolva!

Tagadja a dán Jyllands Park Állatkert a vádakat, miszerint egy hím zsiráf megölését tervezné a koppenhágai intézményhez hasonló módon a genetikai örökség értéktelensége miatt. A szóban forgó hétéves állat egyébként ugyanúgy a Marius nevet viseli, mint a Koppenhágában vasárnap megölt állat.

"Nincs ilyen tervünk és soha nem is volt" - kommentálta a vádakat a Jütland-félszigeti Videbaekben lévő Jyllands Park pénteken. Jesper Mohring-Jensen zoológus szerint valószínűleg azért terjedhetett el ilyen hír, mert az európai fajmegmentési programhoz egy éve csatlakozott állatkert áprilisban egy fajtiszta hím zsiráfot kapott a már meglévő Marius mellé. Akkor az illetékes állatgondozó a sajtónak elmondta, hogy ha egy nőstény zsiráffal is gyarapszik az állományuk, és az európai állatkertek szövetsége nem talál helyet máshol a régebbi egyednek, akkor annak leölése is szóba kerülhet. Nem engedhetik meg ugyanis, hogy állandóan két hím zsiráf verekedjen egy nőstény kegyeiért.

A Moszkvai Állami Cirkusz artistái időközben jelezték, hogy magukhoz vennék az állatot. Ramzan Kadirov csecsen elnök szintén befogadná a hétéves hím zsiráfot.

Koppenhága állatkertjében vasárnap öltek meg egy másfél éves hím zsiráfot. A borjú elpusztítása nemcsak azért keltett megütközést, mert egy makkegészséges, fiatal példányt pusztítottak el a beltenyészet megakadályozása céljából, hanem azért is, mert az állatot a látogatók, köztük gyermekek szeme láttára darabolták fel és etették meg ragadozókkal.

A kölyökzsiráf elpusztítása után az állatkert alkalmazottai - köztük Bengt Holst igazgató - halálos fenyegetéseket kaptak. A lakossági felháborodás ellenére a legnagyobb dániai állatvédő szervezet, a Dyrens Beskyttelse védelmébe vette az állatkertet, természetesnek nevezve, hogy egy faj megmentése céljából olykor feláldoznak egy-egy példányt. Az Origo cikkét itt olvashatja az ügyről.